Brokolice

Zdroj obrázku: Pixabay, Jsbaw7160
Brokolice není příliš oblíbená zelenina. Mnoho lidí se jí vyhýbá a většinou si řeknou, že to nevadí, protože mají zeleniny v jídelníčku dostatek. Jenomže právě brokolice do něj vnese něco, co nedovede příliš jiných potravin.
Je nízkokalorická a bohatá na vlákninu, která zvyšuje pocit sytosti. Pokud si ji dáte k obědu, velmi rychle se budete cítit plní. Navíc jeden šálek vařené brokolice má jen asi 55 kalorií.
Růžičková kapusta

Zdroj obrázku: Unsplash+, Sebastian Coman Photography
Růžičková kapusta se dá připravit na mnoho způsobů. Pokud vám v jednom receptu nechutná, neznamená to, že v jiném to bude stejné. Pravděpodobně jen potřebujete najít svůj oblíbený způsob, jak ji zpracovat.
Jeden šálek růžičkové kapusty obsahuje asi 4 gramy vlákniny a jen 56 kalorií. Jde o pokrm plný vitamínů a minerálů, který je velmi sytý a v hlavním jídle může zcela nahradit přílohu. Navíc obsahuje glukosinoláty, které podporují antioxidační účinky a mohou snižovat riziko chronických nemocí.
Špenát

Zdroj obrázku: Unsplash+, Louis Hansel
I špenát má pouze minimum kalorií. Tři šálky syrového špenátu obsahují asi 20 kalorií a 2 gramy vlákniny.
Špenát se dá využít jako příloha k masu a bramborám, můžete ho ale také zapéct v listovém těstě, udělat z něj salát nebo polévky. Jde o výtečný zdroj vitamínů K, A, a C. Kromě toho obsahuje i lutein, tedy látku podporují zdraví očí.
V neposlední řadě má špenát také obrovský podíl vody, a to až 91 %, je tedy nejen dietní, pomáhá také s hydratací těla.
Květák

Zdroj obrázku: Pexels, Johnson Koraya
Květák můžete připravit obalovaný, zapékaný, udělat z něj placičky, polévku, dát ho do rizota nebo salátů. Podporuje zdraví srdce, snižuje LDL cholesterol a obsahuje vitamín C a K.
Květák je často definován jako alternativa k rýži, která je proti němu více kalorická a neobsahuje tolik přínosných látek. Jde o nízkokalorickou zeleninu, s velkým obsahem vlákniny a rostlinných sterolů. Díky tomu podporuje květák imunitu.
Mrkev

Zdroj obrázku: Unsplash+, Jonathan Pielmayer
Jeden šálek syrových mrkvových plátků má asi 50 kalorií a 3,4 gramy vlákniny. Jde o zeleninu, která pomáhá s trávením, rychle člověka zasytí, má plno vitamínů a minerálů.
Je bohatá na beta-karoten a vitamín A, který pomáhá s lepším zrakem. Mimo jiné je také spojována s nižším rizikem vzniku cukrovky a rakoviny. Mrkev je vynikající syrová, dušená, pečená, dá se zpracovat nasladko i naslano.
Paprika

Zdroj obrázku: Unsplash+, Nick Fewings
Především červená paprika obsahuje velké množství vlákniny. Zelená pak zase tělu dodává vitamín K. Ve všech případech je nicméně tato zelenina minimálně kalorická a rychle zasytí. Pokud ji zvolíte jako oblohu k hlavnímu chodu, sníte z oběda sotva poloviční porci.
Paprika dále obsahuje vitamín C, díky tomu podporuje imunitu, snižuje BMI, je plná antioxidantů, které pomáhají proti chronickým onemocněním.
Cuketa

Zdroj obrázku: Unsplash+, Igor Osinchuk
U mnoha lidí je cuketa neoblíbenou zeleninou, které se raději vyhýbají. Přitom mnohdy stačí se ji naučit jen správně zpracovávat. Cuketa se dá zapékat, přidávat do buchet a koláčů, smažit, vařit, využít jako součást rizota a salátů. Pokud je správně ochucená, mnohdy ani nepoznáte, že jde právě o tuto zeleninu.
Je nízkokalorická, má vysoký obsah vody, hodně vitamínů a vlákniny. Do jídelníčku se tak při dietách rozhodně vyplatí ji zařadit.
Fazolové lusky

Zdroj obrázku: Pexels, Matheus Bertelli
Patříte k lidem, kteří fazolové lusky z číny a zeleninových směsí vybírají? Prozradíme vám, proč to nedělat. Naučte se je konzumovat a vaše tělo vám poděkuje. Lusky jsou minimálně kalorické, rychle ale člověka zasytí.
Jeden šálek této zeleniny navíc obsahuje asi 2,2 gramy bílkovin. Mají velký obsah vody a konzumovat je můžete také konzervované, nejsou tedy nijak náročné na přípravu. Dbejte jen na to, abyste vždy vybírali plechovku, která má označení nízkého obsahu sodíku.
Edamame

Zdroj obrázku: Unsplash+, Kat
Edamame, tedy zelené sójové boby, jsou zdrojem kompletního rostlinného proteinu. Najdete v nich izoflavony s antioxidačními účinky, podporují také hubnutí, zároveň ale naopak růst svalové hmoty.
Zelenina udržuje zdravý tělesný metabolismus. Obsahuje velké množství bílkovin, a to až 18 gramů na jeden šálek. Co se týče vlákniny, té ve stejném množství najdete asi 8 gramů.
Okra

Zdroj obrázku: Unsplash+, Neha Deshmukh
Okra je zelenina, o které mnoho lidí nemá žádné informace. Přitom jde o velmi zdravý pokrm, který výrazně pomáhá s hubnutím. Opět má nízký počet kalorií, nicméně rychle člověka zasytí, dodá tělu bílkoviny i vlákninu.
Kromě toho okra stabilizuje hladinu cukru v krvi, může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu. Celkově stabilizuje metabolismus a díky vitamínům také zvyšuje lidskou imunitu.
Zdroje článku: www.nutrisense.io, www.health.com, timesofindia.indiatimes.com, www.storicko.cz