Co je vlastně kakao?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Monika Guzikowska
Kakao je surovina získaná z plodů stromu Theobroma cacao. Produkt konkrétně vzniká z fermentovaných a usušených semen kakaovníku, který roste v oblastech Střední a Jižní Ameriky.
Kakau se v některých civilizacích často říká také nápoj bohů, a to nejen pro jeho sladkou chuť, ale také pro celou řadu pozitivních látek, které obsahuje. Najdete v něm flavonoidy, vitamíny, minerály i zdravé tuky.
Jak je nápoj prospěšný?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Maddi Bazzocco
Pokud si připravíte teplé kakao jednou za čas, jedná se o velmi prospěšný nápoj. Obsahuje totiž mnoho antioxidantů, neutralizuje tedy volné radikály, zvyšuje imunitu a pomáhá zmírňovat chronické záněty spojené se stárnutím a kardiovaskulárními nemocemi.
Kromě toho je ale kakao také nápojem, který velmi pozitivně působí na psychiku. Sklenička tohoto teplého pití vyvolává v lidech pozitivní pocity, u starších osob často připomíná dětství.
Kakao a zdraví srdce

Zdroj obrázku: Unsplash+, Giancarlo Duarte
Kakao pomáhá našemu tělu v mnoha ohledech, za jeho konzumaci vám ale poděkuje především srdce. Nápoj výrazně snižuje krevní tlak. Flavanoly v kakau totiž podporují tvorbu oxidu dusnatého, což rozšiřuje cévy.
Dochází také k posílení endotelu, který má vliv na elasticitu cév. V neposlední řadě kakao snižuje LDL cholesterol (ten špatný), naopak ale zvyšuje cholesterol HDL. Zabraňuje navíc v těle oxidaci tuků.
Kakao a zdraví mozku

Zdroj obrázku: Pexels, Delphine Hourlay
Flavanoly v kakau působí pozitivně na průtok krve mozkem. Podporují také neurovaskulární funkce a zlepšují kognitivitu.
Zejména u starších osob může mít pravidelná konzumace kakaa pozitivní vliv na paměť, pozornost a výkonnost.
Navíc má také nápoj vliv na hormony štěstí, podobně jako čokoláda, která je z kakaových bobů vytvořená. V přiměřené míře tak dodává mozku pocit bezpečí a jistoty a my se díky tomu cítíme spokojení.
Zpracování kakaa

Zdroj obrázku: Unsplash+, Tetiana Bykovets
Většina z nás si pod pojmem kakao představí nápoj, ve skutečnosti jde ale o prášek, který je třeba dále zpracovávat. Při rozpuštění v mléce vzniká sladké pití, které je velmi oblíbené.
Daleko účinnější je nicméně konzumace kakaa bez mléka, a to například na rýžových nebo krupičných kaších. Tam ho nicméně používáme menší množství.
V neposlední řadě jsou tu čokolády, jejichž základem jsou právě kakaové boby. Ty jsou zdravé, musí se ale jednat o čokolády hořké, bez tuků a zbytečných cukrů.
Může kakao škodit?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Monika Grabkowska
Ano, kakao samozřejmě má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví, může ale působit také negativně. Obsahuje theobromin, který u citlivých osob může vyvolat nežádoucí účinky.
Kakao je také kalorické, pokud budete mléčný nápoj pít často, hrozí vám samozřejmě obezita, cukrovka a další rizika spojená se sladkými potravinami.
Je také třeba hlídat si složení produktů, které kupujete. Pokud si dáváte kakao v podobě čokolád, vždy se ujistěte, že jde o kvalitní hořké čokolády, které vám více dají než seberou.
Doporučené dávkování kakaa

Zdroj obrázku: Pexels, Pixabay
Pokud to s kakaem přeženete, největším problémem jsou pravděpodobně kalorie. Při dietě je vhodné dávat si nápoj nebo čokoládu jen výjimečně.
Jinak ale obecně platí, že denně byste měli maximálně použít jednu lžičku kakaa, pokud ji rozpouštíte v mléce nebo pokud si ji sypete například na krupičnou kaši. Hořkou čokoládu si můžete dopřát v dávkách asi 50 gramů několikrát týdně.
Studie potvrzují pozitivní vliv kakaa

Zdroj obrázku: Unsplash+, Sara Gomes
Pozitivní vliv kakaa byl v mnoha ohledech dokázán několikrát. Studie COSMOS Trial sleduje kakao dlouhodobě a uvádí, že má vliv na záněty, snižuje epigenetické stárnutí a kardiovaskulární riziko.
Jiné informace nicméně doplňují, že vždy záleží především na zdravotním stavu jedince. Kakao může pomáhat, pokud ale jinak člověk nemá zdravý životní styl, rozhodně mu sklenka tohoto nápoje denně výrazně život nezlepší.
Kakao nejen pro děti

Zdroj obrázku: Unsplash+, Kitera Dent
Kakao není jen nápoj pro děti. Ano, většina z nás si ráno ke snídani dá raději kávu nebo teplý čaj, když své ratolesti potěšíte kakaem. Popřemýšlejte ale o tom, zda není na čase to změnit.
Místo jedné kávy denně si občas můžete dát právě toto pití a na vašem zdraví se to možná výrazně projeví. Nehledě na to, že ubrat kofein a vyměnit ho za něco, co vám osladí nervy, také rozhodně nebude na škodu.
Zdroje článku: theartofantiaging.com, www.chocolatebrands.org, longevity-protocols.com, neurosciencenews.com, www.storicko.cz