Ranní káva vám možná dělá víc než jen radost – vědci teď odhalili, co přesně kofein dělá s vašimi buňkami a proč by vás mohl udržet mladšími.
Je to rituál téměř všude na světě: ranní káva. V naší zemi se denně vypije asi 66 milionů šálků kávy a dospělí zkonzumují 3,5 šálku kávy denně. Víme, že kofein je prospěšný pro zvýšení bdělosti hned po ránu nebo pro udržení bdělosti odpoledne, ale tým vědců spojil tuto látku také se zdravým stárnutím.
Autoři pod vedením Johna Patricka Alao z Queen Mary University of London analyzovali některé buněčné mechanismy zodpovědné za souvislost mezi kávou a dlouhověkostí. Jako náhražku lidských buněk použili kvasinky a analyzovali, jak dávky kofeinu ovlivňují dlouhověkost buněk a jejich schopnost odolávat poškození.
„Tato zjištění pomáhají vysvětlit, proč může být kofein prospěšný pro zdraví a dlouhověkost a otevírají nové možnosti pro budoucí výzkum, jak bychom mohli tyto účinky vyvolat přímo, prostřednictvím stravy, životního stylu nebo nových léků,“ uvedl Alao ve svém prohlášení.
Předchozí studie naznačily, že kofein může aktivovat biologický spínač zvaný TOR (target of rapamycin), který pomáhá regulovat růst buněk v závislosti na dostupnosti potravy a energie.

Zdroj: Youtube.com
Ve své nejnovější studii, publikované v časopise Microbial Cell, Alaoův tým zjistil, že kofein s TOR přímo neinteraguje. Místo toho jej řídí prostřednictvím dráhy AMPK, která funguje jako energetický signál pro buňky.
AMPK je zodpovědná za funkce důležité pro udržení funkčnosti buněk a pomáhá jim účinněji odolávat opotřebení. Nyní také víme, že na ni má vliv kofein.
„Když mají buňky málo energie, aktivuje se AMPK, aby jim pomohla se s tím vyrovnat, a naše výsledky ukazují, že kofein pomáhá tento spínač přepnout,“ dodává Charalampos Rallis, spoluautor studie.
Autoři zjistili, že působením kofeinu na TOR prostřednictvím enzymu AMPK jsou buňky ovlivněny třemi různými způsoby: v jejich růstu, v opravách DNA a v reakci na stres. To vše vede k tomu, že buňky zůstávají déle zdravé.
Když Alaův tým přerušil genetickou řetězovou reakci, která spouští kofein, buňky nezískaly všechny stejné zdravotní výhody, což potvrzuje, jak tato sloučenina funguje a jak bychom ji možná mohli v budoucnu využívat.
Metformin, lék na cukrovku, je v současné době zkoumán jako prostředek, který nás má udržet déle fit, a také působí prostřednictvím AMPK, což naznačuje, že léky na bázi kofeinu by mohly mít podobný účinek.
K vývoji jakéhokoli léku nebo léčby je však ještě dlouhá cesta, zejména proto, že tyto poznatky pocházejí z kvasinkových buněk, nikoli z buněk lidských. Stručně řečeno: o tom, jak přesně kofein interaguje s AMPK a TOR, se ještě musíme hodně dozvědět.
S jistotou však zatím můžeme říci, že stále více studií ukazuje pozitivní účinky konzumace kofeinu, ať už jde o úbytek tělesného tuku, ochranu před kardiovaskulárními chorobami nebo prevenci demence.
Studie Harvardovy univerzity navíc zjistila, že mírná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem předčasného úmrtí, zejména na srdeční a neurologická onemocnění. Káva totiž obsahuje antioxidanty a další bioaktivní látky, které mohou snižovat zánět a zlepšovat funkci cév.
„Přímé farmakologické zacílení na AMPK by mohlo přispět ke zlepšení zdraví a dlouhověkosti nejen u kvasinek, a to vzhledem k vysoce konzervované povaze tohoto klíčového regulačního buněčného energetického senzoru,“ uzavírá studie.
Ačkoli cesta ke klinickému využití těchto poznatků je dlouhá, potenciál kofeinu ovlivňovat dlouhověkost a buněčné zdraví je slibný. Jak bude výzkum postupovat, mohli bychom se dočkat budoucnosti, kdy kofein nebude jen pomocníkem při probouzení, ale také nástrojem pro prodloužení zdravého života.