Rýže, těstoviny, nebo brambory? Tři nejoblíbenější české přílohy vzbuzují zuřivé diskuze nejen u strávníků, ale i odborníků na výživu. Kolikrát vybíráme podle toho, na co máme chuť, ale pojďme se na tyto stálice našich jídelníčků podívat z trochu jiného úhlu, z toho nutričního.
Příloha není jen tak nějaký doplněk na talíři, na kterém nezáleží. Jde o důležitý zdroj energie kvůli obsahu sacharidů, které ve velké míře obsahuje. Příloha dělá jídlo komplexním, dobře stravitelným a vyváženým. Přílohy v sobě navíc většinou mají i vlákninu, která usnadňuje vstřebávání živin z jídla a také pomáhá trávení například červeného masa, které bývá pro zažívání zátěží.
Bílkoviny, tuky a sacharidy aneb Správně vyvážené jídlo Každé jídlo by mělo zahrnovat bílkoviny , tuky a sacharidy – každá z těchto makroživin má totiž v těle svou důležitou funkci. Bílkoviny podporují růst a regeneraci svalové hmoty, tuky fungují jako zásobárna energie a sacharidy jsou tím hlavním zdrojem energie, kterou potřebujeme ke každodennímu bytí a žití.
Správně vyvážené jídlo by mělo vypadat zhruba takto: 10 až 35 % bílkovin , 20 až 35 % tuků a 45 až 65 % sacharidů . Takže je zřejmé, že sacharidová příloha tvoří největší část jídla, a dost záleží na tom, z čeho ta příloha přesně je. Když je strava dlouhodobě nevyvážená, může mít tělo problém s energií , s jejím správným vydáváním, zásobováním i čerpáním. Proto je potřeba plánovat skladbu pokrmů tak, aby vše fungovalo, jak má.
Čtěte také : Na podzim ženy trpí nejvíc: 10 příznaků, že hladina železa je příliš nízká. Proto jste vyčerpaná a na dně sil
„Vyváženost jídla není jen o číslech, ale hlavně o tom, jak spolu jednotlivé složky spolupracují v našem těle. Pokud tuto rovnováhu narušíme, tělo nemůže optimálně fungovat,“ vysvětluje nutriční specialistka .
Každá příloha má to své, vyberte si podle svých potřeb. Zdroj: Shutterstock Každá příloha má své výhody i nevýhody Rýže je velmi dobře stravitelná potravina – ideální pro všechny, kteří potřebují rychlý zdroj energie, ale také nechtějí zatěžovat trávení. Klasická bílá rýže ale neobsahuje tolik vlákniny, kolik by bylo potřeba. Je to tím, že při jejím zpracování se odstraňují obalové vrstvy zrna, ve kterých je právě vlákniny nejvíce. Takže pokud máte rádi rýži, ale chcete o něco vyváženější jídlo, sáhněte po rýži hnědé , u ní je odstraněná pouze slupka.
Stejně dobrým zdrojem energie jsou i těstoviny , k tomu mají ještě o něco více bílkovin než rýže. Jejich nevýhodou ale může být vyšší glykemický index. To znamená, že podporují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi a následné kolísání energie. Proto je dobré volit celozrnnou variantu , díky většímu množství vlákniny a dalším živinám pak jde o skvělou přílohu.
Další oblíbenou českou přílohou jsou brambory. Ty jsou nízkokalorické a bohaté na vitamíny i minerály, hlavně na draslík a vitamín C. Také v sobě mají hodně vody, stejně tak vlákninu – takže dobře udrží pocit sytosti. Záleží ale také na jejich přípravě. Vařené a pečené jsou skvělé , smažené podoby, jako například hranolky nebo bramboráky, jsou ale pro tělo spíše zátěží.
Čtěte také : Tohle se stane, když se na 10 dní vzdáte kávy. Odborníci to doporučují vyzkoušet každému
Smažená úprava brambor není nutričně vhodná, zdroj: Shutterstock Rýže, těstoviny, brambory: Kdo je vítěz? Určit jednoznačného vítěze není úplně jednoduché. Každá příloha má totiž svou funkci a je užitečná pro někoho jiného. Proto si uděláme malé srovnání, kdy si jakou přílohu dopřát a pro koho je vhodná.
Rýže jako příloha je vhodná hlavně pro sportovce nebo aktivní lidi . Takže jestli se chystáte na sprint nebo na svižnou chůzi, odborníci ji doporučují všemi deseti. Jíst ji můžete k obědu i k večeři , protože je dobře stravitelná. Dejte si ji před fyzickou aktivitou, klidně i po ní, protože vám pomůže rychle obnovit vydané zásoby. Rýže je ideální k lehkým bílkovinám, například k rybě , drůbeži nebo k tofu .
Těstoviny jsou zase ideální pro všechny, kteří provozují vytrvalostní aktivity , stejně tak pro ty, kteří se chtějí dlouho cítit sytí. Ideálně je jezte k obědu , maximálně k pozdnímu obědu. Pokud si uvaříte celozrnné těstoviny, tak ty můžete i k večeři. Těstoviny jsou nejlepší s libovým hovězím nebo vepřovým masem a zeleninou .
Brambory jsou naopak skvělé pro ty, kteří by chtěli něco shodit . Jejich složení je k tomu ideální a dopřát si je můžete k obědu i k večeři . K bramborám pasuje jakýkoliv druh masa , ale i zelenina. Obzvlášť ta kvašená jako kysané zelí – ta pomůže s lepší stravitelností, protože brambory někdy mohou být pro naše zažívání trochu těžké.
zdroje: vimcojim.cz , healthyfood.com , pmc.ncbi.nlm.nih.gov , pmc.ncbi.nlm.nih.gov , apre.org , iispv.cat