Přísun množství živin

Zdroj obrázku: iStockphoto, Daria Kulkova
Celerová šťáva je bohatá na různé živiny, je tedy zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Vedle draslíku obsahuje také vápník, vitamíny A, C, K, zinek, měď a množství vitamínů skupiny B, např. kyselinu listovou.
Dále má vysoký obsah sacharidů, bílkovin a vlákniny. Její pití vám tak zajistí přísun spousty důležitých živin, které jsou pro tělo nezbytné.
Velká dávka hydratace

Zdroj obrázku: iStockphoto, Derkien
Hydratace je pro tělo zásadní a v tomto ohledu je celer skvělý pomocník. Skládá se z 95 % z vody a také obsahuje draslík. Jeho role je zásadní, neboť funguje jako elektrolyt.
Umožňuje vodě vstupovat do buněk, v těle pomáhá vyrovnávat hladinu tekutin. Pokud chcete podpořit hydrataci organismu, celerová šťáva je výborným doplňkem k pití vody.
Bohatý zdroj antioxidantů

Zdroj obrázku: iStockphoto, kwanchaichaiudom
Celer je sám o sobě zdrojem mnoha antioxidantů, zejména se jedná o flavonoidy a vitamín C, které jsou pro tělo důležité. Napomáhají ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
Ty při nahromadění způsobují oxidační stres, který vede ke vzniku chronických onemocnění. Pravidelné pití šťávy tak napomůže přirozené ochraně vašeho těla před rozvojem některých nemocí a předčasným stárnutím.
Snížení krevního tlaku

Zdroj obrázku: iStockphoto, andresr
Výzkumy odkazují na roli celerové šťávy při snižování krevního tlaku. Tomu napomáhají živiny, jako jsou polyfenoly a flavonoidy.
Nejzásadnější je sloučenina zvaná ftalid, která je známá tím, že uvolňuje stěny cév. Umožňuje tak snadnější průtok krve a napomáhá zlepšovat celkové zdraví srdce.
Zmírnění zánětů

Zdroj obrázku: iStockphoto, rrvachov
V celerové šťávě se nachází spoustu rostlinných sloučenin, které se nazývají fytonutrienty. Jejich schopností je zmírňování zánětů v těle.
Působí stejně jako antioxidanty.To znamená, že snižují oxidační stres. Chrání tedy buňky před poškozením, které způsobuje zánět.
Zlepšuje trávení

Zdroj obrázku: iStockphoto, Daria Kulkova
Celerová šťáva ovlivňuje trávicí zdraví. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny podporuje celkové trávení, tedy správnou funkci střev a zároveň zmírňuje zácpu. Vláknina je obecně klíčem ke střevní rovnováze.
Rovněž obsahuje luteolin, což je flavonoid řadící se mezi prospěšné rostlinné sloučeniny. Uvádí se, že by měl napomáhat snížení zánětu ve střevech.
Snížení hladiny cukru v krvi

Zdroj obrázku: iStockphoto, nensuria
Účinky luteolinu se podle studií vztahují i na snižování hladiny cukru v krvi. Reguluje ji především díky zlepšení hladiny glukózy v těle.
Výhodou celerové šťávy je, že nabízí nízký glykemický index a minimální procento cukru. Její pití tak zabraňuje výkyvům glukózy.
Zlepšení zdraví kostí a pokožky

Zdroj obrázku: iStockphoto, intek1
Obsažený vápník má výrazný vliv na stav kostí. S jejich zdravím je často spojován i vitamín K, který celerová šťáva při konzumaci rovněž poskytuje.
Často se také hovoří o pozitivním vlivu na pokožku. Ovlivňuje ji hlavně voda, antioxidanty a vitamín C, které ji činí zářivější a zdravější.
Přirozená detoxikace

Zdroj obrázku: iStockphoto, FG Trade Latin
Odborníci i laici často mluví o celerové šťávě jako o pomocníkovi při detoxikačních kúrách těla. Podporuje totiž činnost jater a ledvin. Váš organismus se tak pročišťuje a zbavuje se škodlivých látek.
Její pití se díky tomu stává moderním hitem. Nejedná se však o pouhý výkřik do tmy, neboť celer opravdu nabízí spoustu zdravotních účinků.
Stojí za vyzkoušení

Zdroj obrázku: iStockphoto, Esin Deniz
Celerová šťáva není lékem ani zázrakem, která by najednou vaše zdraví zlepšila. Nicméně obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které fungují jako skvělí pomocníci při boji s mnoha zdravotními problémy.
Ať už je to trávení, krásná pokožka nebo zmírňování zánětů, celerová šťáva při pravidelném příjmu tyto problémy pomáhá řešit. Pokud vám tedy chuť celeru nevadí, směle do pití.
Zdroje článku: www.everydayhealth.com, www.verywellhealth.com, onlinelibrary.wiley.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com, www.storicko.cz