Kamarádka mi nedávno řekla, že má pocit, že všichni buď zvelebují zahradu nebo jsou na pouti, myšleno na cestě do Santiaga, po Nepálu apod. A je pravda, že i moje instagramová bublina tráví hodně času s krosnou na zádech a v dobrých botách, dopřávají si čas sami pro sebe, testují svoje možnosti a odpočívají jinak než na lehátku u hotelového bazénu. A protože je na takových cestách důležité nejen to, jak cestu naplánujete a jaké boty zvolíte, ale i to, jaké jídlo vezmete s sebou, posvítila jsem si na to.
Co mít v batohu k jídlu, když vás čeká náročný jednodenní trip, a co v případě vícedenní pouti?
Co jíst na jednodenním výletě
I když se chystáte „pouze“ na jednodenní výlet, který ale bude čítat pár desítek kilometrů a nějaké to převýšení, je na místě jídlo dobře promyslet. Možná víte, že po cestě budou restaurace nebo stánky s občerstvením a pak stačí mít vodu a nějaké ty dobroty na zahnání největšího hladu nebo motivování dětí k poslednímu náročnému úseku. Pokud ale budete chodit terénem, kam ještě gastronomie nedorazila, musíte se předzásobit. Nějakou malou zásobu mějte i pro případ, že jediný stánek při cestě bude mít zavřeno nebo budete muset z nenadálých důvodů muset změnit plány.
- Je vhodné jíst častěji po menších porcích. Ideální jsou lehké, skladné a energeticky vydatné potraviny: sušené plody, ořechy, müsli tyčinky, čokoláda, hroznový cukr, hodí se i energetické gely, kokosová voda nebo aloe vera.
- Je-li výlet jednodenní, nebojte se ani namazaných chlebů a obložených housek.
Jak se stravovat na několikadenní cestě či pouti
Jedna z nejznámějších poutí, kterou si již prošla nebo projít plánuje i řada Čechů, je ta svatojakubská (Camino de Santiago). Možných tras vedoucích ke hrobu svatého Jakuba Staršího v katedrále v Santiagu de Compostela je vícero, stejně tak počet dní, které na cestě strávíte. A různí se i motivace: někdo jde sám, aby si ujasnil, zda žije podle svých představ, nebo se vyrovnal s trápením. Někdo jde ve skupině či ve dvojici apod., protože zkrátka rád chodí, chce zažít offline detox, poznat nová místa i nové lidi, ověřit svoje síly apod. Pro někoho je zásadní spirituální rovina, pro jiného je to zážitek...
- V případě pouti do Santiago de Compostela je skvělé to, že jdete z velké části civilizací a stačí si hlídat siesty a státní svátky, všude po trati jsou zdroje pitné vody a narazíte pravidelně i na otevřenou restauraci nebo malý obchod s potravinami. Většina poutníků spí na ubytovnách nebo v soukromí, takže večeři si dávají v místě, kde nocují.
„Měla jsem s sebou sušené maso, kamarádky zase oříšky a proteinové tyčinky. Většinou jsme snídaly po cestě, kdy jsme si dopoledne daly kávu a croissant. Během dne jsme si snědly sendvič, který jsme si připravily ze ‚zbytků‘ od večeře. Nechtěly jsme jíst přes den v restauraci, bály jsme se, že se rozsedíme a ztěžknou nám nohy. A večeři jsme si buď koupily sýry a uzeniny na obložený talíř a salát nebo si občas zašly do restaurace,“ popisuje svoji zkušenost Katka, která se před pár dny ze Santiaga vrátila.
Co mít v batohu?
- Proteiny v podobě sušeného masa, sušených lyofilizovaných sýrů, protein (v prášku) a proteinové tyčinky, oříšky apod.
- Sacharidy jako např. čokoládu s vysokým obsahem kakaa nebo čokoládové tyčinky, lyofilizované ovoce. Snažte se vyhnout velkým porcím rychlých cukrů, které můžou způsobit prudké výkyvy energie.
„Vždycky mám s sebou hroznový cukr, a když není vyloženě horko, tak vysokoprocentní čokoládu. A fajn je tuňák bez šťávy Rio Mare, je ultra lehký – prostě hlavně protein,“ říká Jana s blogu S dětmi v báglu, která pravidelně chodí na dlouhé túry po Česku i Rakousku.
- Pokud je třeba mít s sebou i jídlo k večeři nebo k snídani, protože například spíte pod širákem nebo pod stanem, jsou ideální ovesné kaše a polévky, které zalijete horkou vodou, cizrnové, čočkové nebo bulgurové směsi, které stačí ohřát. A jestliže si nejste jistí, zda bude kde doplnit pitnou vodu, nezapomeňte na filtr nebo tablety na čištění vody.
Co s sebou určitě nebrat
Mějte stále na paměti, že vše, co zabalíte, budete nosit na zádech v batohu, takže základem je, aby potraviny moc nevážily.
- Rychle se kazící potraviny jako šunky a sýry, jogurty a jiné mléčné výrobky, čerstvé ovoce apod.
- Rychlé cukry, protože nechcete, aby vám neklesl cukr. Ale je to hodně individuální a je třeba poslouchat své tělo, chcete si to i užít! „Já vždycky chodím na sladkostech. Snickers, Kinder Bueno apod. Prostě rychlé cukry, co mi chutnají,“ říká Markéta, která má za sebou kromě nejrůznějších poutí po Evropě i několikatýdenní výšlap po Nepálu.
- Příliš slané potraviny, po kterých budete mít žízeň.