I když ho považujeme za českou nebo rakouskou specialitu, jeho historie sahá mnohem dál – až do osmanské říše. Právě odtud totiž pochází baklava – vrstvený dezert z tenkých plátků těsta a ořechů, který se dostal přes Balkán až do Rakouska. Tam se proměnil v závin a zrodil se dezert, jak ho známe dnes.
Nejstarší známý recept na štrúdl pochází z Vídně z roku 1696. Dochoval se v ručně psané kuchařce, kterou dodnes najdete v knihovně vídeňské radnice. Z původně nenápadného receptu se během 18. století stala hvězda – a to hlavně díky slavným vídeňským kavárnám. Ty totiž štrúdl proslavily daleko za hranicemi Rakouska-Uherska. A svět se do něj zamiloval.
Když se řekne štrúdl…
…každý si představí něco jiného. U někoho vede jablečný s rozinkami a skořicí, jiný nedá dopustit na tvarohový s vanilkou nebo na slanou verzi s uzeným a zelím. A právě v tom je jeho kouzlo – zvládne sladké i slané, slavnostní i obyčejné, podzimní i letní náplně.
Tady je pár nejklasičtějších (a za nás nejlepších) variant:
- Jablečný štrúdl se skořicí a rozinkami: Klasika, která nesmí chybět. Tenké těsto se zavine kolem jablek, rozinek a ořechů, posype se cukrem a zapeče dozlatova. K tomu kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny – a nebe je na talíři.
- Hruškový nebo švestkový: Na podzim klidně sáhněte po hruškách nebo švestkách. Přidejte mleté ořechy nebo piškoty a závin dostane úplně nový charakter.
- Tvarohový: Vláčný a jemný. Když ho dobře ochutíte vanilkou a citronovou kůrou, nepotřebuje, až na hrst rozinek, nic navíc. Tvarohová náplň se hodí i do kombinace s meruňkami.
- Slaný štrúdl: Záviny nemusí být jen sladké! Zkuste špenát s nivou, uzené s kysaným zelím nebo houbový se smetanou. Jsou skvělé na večeři, piknik nebo jako předkrm pro hosty.
- Dýňový, makový, višňový… Fantazii se meze nekladou. Štrúdl snese i kombinace, které by vás možná nenapadly – jako dýně s medem a skořicí nebo višně s mákem.
Jaké těsto použít?
- Tažené těsto: klasika, kterou možná znáte od babičky. Trochu pracné, ale krásně křupavé.
- Listové těsto: rychlá a dostupná varianta, která je také ideální pro začátečníky v kuchyni (ale i pro ty, kteří nemají času nazbyt). Když ho správně rozválíte a zpracujete, výsledek bývá perfektní.
- Těsto z tvarohu nebo jogurtu: připravíte jej raz dva, dobře se s ním pracuje a je krásně vláčné. Výborné nejen pro slané záviny.
- Filo těsto: používá se hlavně v balkánských receptech a každou vrstvu těsta je potřeba dobře promazat tukem. Po upečení krásně křupe.
Triky štrúdlo-znalců: Aby se štrúdl povedl
- Jestli chcete, aby těsto bylo opravdu křupavé, potřete štrúdl před pečením rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
- Náplň nesmí být moc mokrá – jinak těsto zvlhne. U jablek proto přidejte trochu strouhanky nebo mletých piškotů, popřípadě z nich vymačkejte šťávu
- Pečte na pečicím papíru a nechte po upečení chvíli odpočinout – bude se líp krájet.
- Pokud vám po upečení přece jen ze štrúdlu vytekla šťáva, nezoufejte. Jednoduše ji odsajte papírovou utěrkou. Závin tak zbytečně nezvlhne a zůstane křupavý.
Upečte si na Mezinárodní den štrúdlu tu verzi, která vám voní nejvíc. A nebo rovnou dvě – sladkou i slanou. Protože štrúdl je prostě srdcovka! Oslavte den štrúdlu s námi – a nezapomeňte nám napsat, kterou verzi máte nejraději.
Zdroj: Days Of The Year, A Brief History of the Apple Strudel, Apetit