„Nás rakvička naposledy zradila, když jsme ji v redakci Apetitu pekli do kuchařky Slavná vejce. Dvakrát jsme ji pokazili, až napotřetí to vyšlo – bylo třeba vyladit teplotu v troubě. Když se ale rakvička podaří, je skvělá a dá se s ní velmi dobře kouzlit,“ říká šéfredaktorka Apetitu Jana Kopecká.
Aktuální Výzva Sladké trojky: rakvička
Kouzlit můžete i vy! Až do 25. června se můžete zapojit do Výzvy Sladké trojky a upéct rakvičku. Základní recept najdete níže, ale nemusíte se ho pevně držet – naopak se cení fantazie a osobní přístup. Fotografii svého výrobku s receptem (nebo alespoň popisem) pošlete na mail vyzva@apetitonline.cz.
Vítěze vybere časopis Apetit a Sladká trojka – trojice finalistů soutěže Peče celá země Vojta Vrtiška, Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Všichni tři také pro Apetit upekli svoji vlastní verzi rakvičky, aby čtenáře inspirovali.
- Martin Šlenc rakvičku namočil do bílé čokolády s mandlemi. Použil kokosovou ganache a vršek ozdobil mangovým želé a kokosem. „Ozdobené to působí jako dortík, ale uvnitř překvapí křupnutí klasické rakvičky,“ říká Martin.
- Tereza Olbrichtová hledala způsob, jak do rakviček dostat lahodný vanilkový žloutkový krém. „Problém se v troubě vyřešil sám nadzvednutím pouze jedné strany, čímž jsem získala perfektní mezírku na plnění,“ prozradila Tereza.
- Vojta Vrtiška se rozhodl žloutkové těsto vylít do chlebíčkové formy a udělat tak XXL verzi. Výraznou sladkost srazil ostružinovo-ibiškovým želé, gelem z ostružin, vanilky a kyselou ibiškovou ganache. „Rakvička mi přijde jako nedoceněná česká sestra populární Pavlovy, přitom je to obrovská škoda,“ posteskl si Vojta.
Fotografii vítězné rakvičky zveřejníme v srpnovém Apetitu a nejkrásnější dezerty od soutěžících zveřejníme zde na webu.
Rakvičky se šlehačkou
příprava 20 minut * pečení 75 minut * středně náročné
Na asi 15 rakviček potřebujete: 100% rostlinný tuk nebo sádlo, rozpuštěné, na vymazání formiček, 4 žloutky, 150 g moučkového cukru, 4 kapky citronové šťávy, 300 ml smetany ke šlehání, min. 33 %, 1–2 lžíce hustého vaječného likéru (nemusí být)
- Předehřejte troubu na 140°C. Formičky na rakvičky vymažte tukem a dejte vychladit do lednice. Žloutky, moučkový cukr a citronovou šťávu šlehejte elektrickým šlehačem do hladké nadýchané pěny. Pozor na přešlehání.
- Formičky naplňte pomocí lžičky hotovou žloutkovou hmotou do 1/2 výšky, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 120 °C a sušte tak dlouho, až budou uvnitř propečené a na povrchu světlé, asi hodinu. Nechte je zchladnout ve formičkách a potom vyklopte.
- Šlehačku vyšlehejte dotuha. Pokud chcete, vmíchejte do ní 1–2 lžíce hustého vaječného likéru. Šlehačkou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a ozdobte jí vychladlé rakvičky.
- Něco navíc: Zabalené korpusy vám v chladu a suchu vydrží několik dní. Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
Sladká trojka jsou finalisté Peče celá země: vítěz celé show Vojta Vrtiška a jeho soupeři v soutěži Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Tito tři se spřátelili během natáčení a po skončení začali přemýšlet, jak společně pokračovat. Vytvořili Sladkou trojku, jejímž prvním projektem byly výzvy, kdy zadávali svým fanouškům na sociálních sítích téma dezertu a lidé doma pekli a pak sdíleli, co se jim podařilo. Nyní se výzvy přesunuly do časopisu Apetit. Každý měsíc najdete v časopisu zadání a základní recept, ale také fotografie, jak si daný dezert nebo moučník představují Vojta, Tereza a Martin.