Co to je sůl?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Faran Raufi
Ochucovadlo nebo koření, které dokáže sloužit také jako konzervant potravin. Skládá se ze zhruba 60 % chloridů a 40 % sodíku. Prakticky všechny nezpracované potraviny jako je zelenina, ovoce, ořechy, maso nebo mléčné výrobky mají nízký obsah sodíku.
Sůl je pro tělo v určitém množství důležitá, jelikož sodík podporuje nervové impulsy, pomáhá uvolňovat a stahovat svaly a vyrovnává minerály a vodu, které přijímáme. Tělo však potřebuje jen malé množství sodíku. Denně bychom měli přijmout asi 1500 miligramů.
Kolik soli denně sníme?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Emmy Smith
Podle WHO by tělo mělo přijmout maximálně 5 gramů soli. To je zhruba jedna čajová lžička. Sůl je však všude. I v potravinách, do kterých byste to na první pohled vůbec neřekli. Dokonce i v těch sladkých. Mnohdy tak přijímáme sůl, aniž o tom víme.
Podle Marie Nejedlé z Centra veřejného zdraví sníme průměrně 15 gramů soli denně, tedy zhruba trojnásobek doporučeného maxima. Ženy jsou na tom většinou o něco lépe než muži. Příliš mnoho sodíku přitom může našemu tělu opravdu hodně ublížit. Dokazují to průzkumy na celém světě.
Proč omezit příjem sodíku?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Fedor
Vysoký obsah sodíku v pokrmech může způsobovat vysoký krevní tlak. A to je hlavní příčina srdečních onemocnění a mrtvice. Pokud půjdeme do důsledku, může vést vysoký příjem soli k předčasnému úmrtí.
Komplikace spojené s vysokou konzumací soli se projevují v dospělosti, ale na problémy lze dětem zadělat již v těhotenství, pokud je u matky zřetelná obezita. Platí to také případě, že má matka v těhotenství vysoký krevní tlak. Snížení příjmu soli má vliv na zdraví a přínos z odvrácení nemocí.
Sůl způsobuje nadýmání

Zdroj obrázku: Unsplash+, Volodymyr Hryshchenko
Nadměrná konzumace soli může tělo potrápit také okamžitě. Sůl může způsobovat nepříjemné a bolestivé nadýmání. Důvodem je to, že sůl pomáhá tělu zadržovat vodu a v těle se tak hromadí tekutiny.
A na jaké potraviny byste si měli dávat pozor? Zákeřnými zdroji soli mohou být pizza, sendviče, bagely nebo například konzervované polévky. Zvažte tedy vždy důkladně složení vaší stravy.
Otoky celého těla

Zdroj obrázku: iStockphoto, JulieAlexK
Otoky nohou nebo jiných částí těla mohou způsobovat velké nepříjemnosti. Stát za nimi může právě velké množství sodíku v těle. Otékají nejen nohy a kotníky, ale někdy také ruce nebo obličej.
Pokud vás poslední dobou trápí zdánlivě nevysvětlitelné otoky nohou, zamyslete se nad tím, co konzumujete a zkuste na několik dní omezit příjem soli. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám a polotovarům.
Nadměrná žízeň

Zdroj obrázku: Unsplash+, 21 swan
Pociťujete poslední dobou častou žízeň a musíte stále pít vodu? I to může být známka toho, že je ve vašem těle nadměrné množství soli. A pokud je v těle velké množství soli, dehydratuje se.
Tělo si samo odebírá vodu z buněk a vy tak můžete cítit velkou žízeň. Pití vody může buňky pomoci osvěžit a také neutralizovat sůl v těle. Pít je tedy opravdu důležité. Zejména čistou vodu.
Častá návštěva toalety

Zdroj obrázku: Unsplash+, Yosuke Ota
Velké množství soli v těle může tedy vyvolávat velkou žízeň. A pokud budete nadměrně pít, budete také častěji chodit na toaletu. A to může být poměrně otravné. Všechno se vším souvisí.
Kromě toho vám však velké množství soli v těle může také narušovat spánek. Váš spánek bude neklidný. Budete se často probouzet a rozhodně ne jen proto, že budete muset odskakovat na toaletu.
Nevolnosti a křeče

Zdroj obrázku: Pexels, cottonbro studio
Příliš mnoho soli ve stravě vede k dehydrataci organismu. To vede k nadměrnému pití. Ale také vás může velmi pozlobit trávení. Především žaludek. Velké množství soli může vést k žaludečním nevolnostem a křečím.
Setkat se můžete také s průjmem. Pokud vás to potká, vždy se zamyslete nad svou stravou a zkuste ji upravit. Omezte sůl a naopak se zaměřte na vysoký příjem tekutin. Voda pomůže rehydratovat.
Jak omezit sůl

Zdroj obrázku: Pexels, Matheus Bertelli
Vždycky je vhodné vyhnout se baleným a konzervovaným potravinám. Dejte proto přednost čerstvým, které neobsahují přidanou sůl. Kupujte si čerstvé ovoce a zeleninu. Je to mnohem lepší než koupit mražené směsi.
Při nákupu mražených nebo konzervovaných potravin hledejte na etiketě obsah soli a vždy si vybírejte balení, kde je soli minimum. Rozhodně nenechávejte sůl doma na stole k dosolování.
Je vůbec sůl potřebná?

Zdroj obrázku: Pexels, LoggaWiggler
Ačkoliv nadměrné užívání soli škodí, tělo ji pro své fungování potřebuje. Jak již bylo řečeno, pomáhá svalovým funkcím. Kromě toho je však sodík potřebný pro regulaci tekutin v těle, ale i pro krevní tlak.
Chlorid je zase nezbytný pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. A to je kyselina, která hraje významnou roli při trávení. Sůl tedy není možné zcela vypustit z jídelníčku, ale musí ji být správné množství.
Zdroje článku: www.webmd.com, www.onlymyhealth.com, www.fda.gov, szu.gov.cz, www.storicko.cz