Co s velkou úrodou rajčat? Vyrobte z ní domácí kečup. Děti ho milují, navíc je zdravý a bez zbytečné chemie. A když vám s jeho výrobou pomůžou, budou ho mít ještě radši.
Vyrobit domácí kečup není nic složitého. S malými pomocníky to může být docela fajn zábavně strávené odpoledne. Stačí jen pár surovin a chuť si přizpůsobíte tomu, co máte rádi. Bude zdravější než ten kupovaný, protože v něm nebudou žádná éčka ani zbytečně moc cukru (množství si určíte sama). Oproti kupovanému kečupu tady přesně víte, co do něj přišlo.
foto zdroj: Unsplash Jak na to
Výslednou chuť kečupu neovlivňuje jen přidané koření, ale také volba rajčat. Čím zralejší a šťavnatější rajčata, tím lepší chuť a barva kečupu. Předem upozorňujeme, že domácí kečup bude mít o dost světlejší barvu než ten kupovaný. Výrobci totiž často přidávají do svých kečupů potravinářská barviva, aby byl pro zákazníky atraktivní.
Přinášíme vám recept na domácí kečup, na který budete potřebovat 2 kila rajčat. Odpařením vody z nich vyzískáte zhruba 1,8 l kečupu. Pokud chcete zpracovat rajčat víc, jednoduše si všechny ingredience znásobte.
Čtěte také: Co na suché ruce? Možná vám škodí návštěva manikérky a nevhodný krém
Ingredience:
- 2 kg zralých rajčat
- 250 g cibule
- 250 g sladkých jablek
- 125 ml octa
- 150 g cukru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce sladké papriky
- ½ lžíce pálivé papriky
- 5 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
Postup:
Omytá rajčata, cibuli a jablka bez jádřinců nakrájejte na čtvrtiny. Vložte do velkého hrnce, přidejte vodu, ocet, sůl a koření. Vařte na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny, dokud celá směs nezměkne a nezhoustne. Poté přidejte cukr a ještě 15 minut vařte bez pokličky, aby se kečup zredukoval a zhoustnul. Směs přeceďte přes sítko, aby byl výsledný kečup hladký. Ještě horký ho nalijte do sterilizovaných sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru, aby se víčka uzamkla. Nechte vychladnout.
Tipy na úpravu
Pokud nemáte rádi ocet, můžete ho nahradit citronovou šťávou nebo medem, které kečup zjemní. Netradiční chuť dodají bylinky jako bazalka nebo oregano, které vám budou evokovat chuť Itálie. Pokud chcete chuť domácího kečupu trochu pikantnější, přidejte česnek, špetku kajenského pepře nebo chilli. Naopak pokud máte rádi jemnější a sladší kečup, použijte med nebo javorový sirup.
Diabetici mohou cukr nahradit přírodními nebo umělými sladidly, vhodná je třeba stévie. Bude ale potřeba přidat víc rajčat, aby kečup nebyl příliš řídký. Výhodou je, že kečupu se pak sníží celková energetická hodnota, takže se hodí i pro redukční dietu.
foto zdroj: Unsplash Jak skladovat kečup
Aby kečup vydržel co nejdéle, dejte si záležet, aby sklenice byly dobře sterilizované, jinak by se vám v kečupu mohla objevit plíseň. V lednici vám kečup vydrží několik týdnů. Pokud chcete mít zásobu na delší dobu, můžete ho i zamrazit. Má to ale několik zásad.
Čtěte také: Nejlepší čas na hubnutí? Teď. Na přelomu léta a podzimu. Tělo i studie mluví jasně
Neplňte například láhve do plna, protože zmrazením se zvětšuje objem. Stačí nechat 3 centimetry od hrdla prázdné. A za druhé nepoužívejte obyčejné tenké sklo, které by mohlo prasknout, ale silnostěnnou lahev na zavařování. Dají se koupit online nebo v hobby marketech.
Víc než jen kečup
Domácí kečup může být skvělým dárkem pro ty, kteří ocení domácí produkty. Můžete ho přinést jako drobný dárek na oslavu nebo grilovačku. Současně můžete kečup dál upravovat. Zkuste přidat uzenou papriku, worcesterovou omáčku, trochu česnekového prášku a pár kapek tabasca a máte barbecue omáčku.
Sladkokyselou omáčku vytvoříte když přidáte víc octa, med a nasekanou chilli papričku. Pokud smícháte kečup s dijonskou hořčicí, medem a citronovou šťávou, dostanete lahodnou hořčičnou omáčku, kterou můžete použít jako dip.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, themodernnonna.com