Patří sýr do mrazáku? Jak který! A rovnou si projdeme všechny mléčné výrobky. Jak je to s mrazením tvarohu, másla nebo dokonce mléka?
Lednice je plná k prasknutí, spoustu místa v ní zabírá meloun a hrnec s polévkou od oběda. Přemítáte, kde získat místo na uložení nákupu? Ušetřili jste peníze, koupili kilo goudy v akci, ale už teď víte, že to byl jeden z vašich unáhlených pitomých nákupů.
Vždyť ji nestihnete zpracovat, partner nesnáší laktózu, děti sýru neholdují a vy si ho dáte jednou za čas. Tak co teď s ní? Zamrazit… nebo se to nesmí? Poradíme vám, jak je to s uchováváním sýra a mléčných výrobků v mrazáku a co do mrazničky rozhodně nepatří. Možná jste to až doteď nedělali, protože tak nějak nevíte, jak na to. Pravda je, že správné zamrazování se u některých potravin rovná trochu magii, ale ne zas tak velké, abyste to nezvládli.
Zamrazováním totiž ušetříte čas i peníze a zamezíte zbytečnému plýtvání. Jen je potřeba počítat s tím, že se kvalita výrobků částečně sníží a spíš než k přímé konzumaci je pak využijete už hlavně na vaření.
Čtěte také: Jak na suché paty a domácí pedikúru? Tohle je úplně nejlepší postup
foto zdroj: Unsplash Tvrdý sýr zamrazit, čerstvý ne
Pokud potřebujete zamrazit sýr, řiďte se pravidlem, že čím tvrdší, tím lepší. Směle můžete zamrazit cheddar, parmezán, goudu nebo ementál. Nízkotučná mozzarella snese mražení také dobře.
Naopak měkké sýry jako cottage nebo ricotta do mrazáku nepatří. Po rozmrazení z nich zbyde vodnatá břečka, která poletí rovnou do záchodu. Vyhnout byste se měli také zamrazování jemných sýrů jako je Camembert, Hermelín nebo Brie. Po rozmrazení se změní v kašovitou strukturu bez chuti i zápachu. Tyto sýry rozhodně konzumujte pouze čerstvé.
Tvrdý sýr před zamrazením nakrájejte na plátky nebo menší kousky a zabalte jej do voskovaného papíru a nakonec vložte do plastového pytlíku. Takto zabalený sýr vydrží v mrazáku klidně i půl roku. Tím, že jej nakrájíte na menší kousky, tak zmrzne rychleji a zabalení zabrání takzvanému popálení mrazem.
Další vhodnou alternativou, pokud jej chcete využít na vaření, je sýr nastrouhat a zamrazit si jednotlivé porce. Nastrouhaný sýr si uchová lepší strukturu, chuť a zahřívá se rovnoměrně.
Čtěte také: Nejlepší cviky na zúžení pasu: Nebojte se aerobních pohybů a posilte core
Jinými slovy nebude tak rozbředlý a lépe se roztaví. Z mrazáku vytáhnete jednu porci a nemusíte rozmrazovat a zmrazovat celé kilo sýru, což se kvůli bakteriální kontaminaci stejně moc nedoporučuje.
Rozmrazování
Rozmrazování není žádná věda, ale je potřeba mít na paměti, že sýr nikdy nebude chutnat stejně jako před zamrazením. Takový sýr použijte na vaření, například do omáček nebo do zapečených těstovin. Nepatří k vínu, to by vám vaše rande dalo košem! V žádném případě také nepoužívejte k rozmrazování mikrovlnku nebo lázeň s teplou vodou a nenechávejte jej ani rozmrazit při pokojové teplotě.
Ve všech třech případech sýr zhrudkovatí a oddělí se od něj tuk. Místo toho sýr nechte přes noc v lednici a spotřebujte jej do tří dnů. Pomalým rozmrazením zamezíte zbytečnému úniku vody a změně textury. Navíc, pokud jej chcete hned použít na vaření nebo do pečení, tak ho většinou nemusíte ani rozmrazit úplně.
foto zdroj: Unsplash Mléčné výrobky
S těmi je to o dost jednodušší než se sýry. Pokud zamrazíte jogurt nebo smetanu, tak se z nich po rozmražení oddělí voda. Co s tím? Jednoduše je rozmixujte a můžete je zase použít. Napadlo vás někdy, jestli můžete zamrazit mléko? No ano, můžete, jen jej pak musíte promíchat, protože se z něj také oddělí tuk. Chuťově nejspíš nebude tak dobré jako to čerstvé, ale na vaření a pečení to stačí.
Do mrazáku můžete strčit i máslo, tomu to vůbec neublíží a klidně mu tak můžete o půl roku prodloužit trvanlivost. Navíc na jeho chuti se vůbec nic nezmění. A při těch cenách? Ani gram tuku na zmar! Trochu složitější je to ale s tvarohem. I ten sice můžete strčit do mrazáku, ale vložte jej do uzavíratelné plastové krabičky. Po rozmrazení se totiž může srazit, takže jej už nebudete moci použít na přípravu pomazánek. Ale na nádivku do koláčů se ještě hodit bude.
Snad jsme vás přesvědčili, že zamrazování není žádná věda a chce to jen dodržet pár pravidel. Pokud víte, co který výrobek snese, může vám mrazák ušetřit spoustu peněz.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, ndsu.edu, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov