Vitamin C má většina z nás spojený s léčbou nachlazení. Víte ale, že oblíbené citrony zdaleka neobsahují jeho největší množství?
Vitamin C patří k nejdůležitějším antioxidantům. Neporadí si jen s nachlazením, ale má mnohem víc zdravotních benefitů. Bez céčka není kolagen a bez kolagenu není pružná kůže. Jednoduchá rovnice vysvětlující, proč naše kůže v padesáti nevypadá jako ve dvaceti.
Pomáhá také při hojení, jako antioxidant chrání náš mozek, zlepšuje vstřebávání železa a posiluje imunitu. Takže pokud chcete vypadat dobře a nepodlehnout každé viróze, která letí kolem, vsaďte na vitamin C. Nedostatek vitaminu C dnes není v rozvinutých zemích příliš častý. Jeho nižší hladina se ale může vyskytnout u lidí, kteří mají jednostrannou stravu, při dlouhodobém stresu nebo u kuřáků.
Pozor ale, přestože je vitamin C rozpustný ve vodě a jeho nadbytek tělo vyloučí močí, můžete se jím předávkovat – obzvlášť když berete doplňky o velkých dávkách. Nejde o nic závažného, ale mohou vás postihnout zažívací potíže v podobě průjmu a bolestí břicha.
Čtěte také: 10 tipů, jak kouzlit s dýní. Dýňové latté i pečená semínka. Znáte hnojivo z dýně?
Šípek
Z evropských potravin mají suverénně nejvíc Céčka šípky. Výhodou šípků je, že si je můžete na podzim nasbírat sami, usušit a budete mít zásobu vitaminu C na celou zimu. Z šípků si můžete vyrobit také med nebo sirup. Šípky jsou bohaté i na další látky – jsou vlastně takový malý multivitamín. Podílejí se na tom, aby vaše kůže byla krásně pevná a působí jako antioxidant. Šípkový čaj by měl být během nachlazení vaší první volbou.
foto zdroj: Unsplash Rakytník
Rakytník je o něco málo známější plod než šípky, ale množství vitaminu C, který obsahuje také mnohonásobně převyšuje běžné ovoce. Plody rakytníku mají obrovské množství dalších zdraví prospěšných látek. Rakytník se také skvěle hodí na podporu trávení a využít byste ho měli i když se potýkáte s únavou a stresem.
Spolu s dalšími látkami, které obsahuje, vám zajistí krásnou a mladě vypadající pokožku. Pro podporu zdraví můžete využívat šťávu z rakytníku, kterou vyrobíte rozmixováním plodů a jejich propasírováním přes plátýnko. Z usušeným plodů si uvařte vitaminy nabitý čaj.
Černý rybíz
Z ovoce nalezneme nejvíc vitaminu C v černém rybízu. Hrst bobulí obsahuje doporučenou denní dávku tohoto vitaminu. Až vás příště přepadne rýma a kašel, zkuste si do včelího medu přimíchat černý rybíz. Vytvoříte si takovou vitaminovou bombu, že bacily už se jen tak nevrátí.
Čtěte také: Pozor, ať si neublížíte. Peelingováním a broušením pat můžete nadělat víc škody než užitku
Navíc podpoříte svoji imunitu, zdraví cév, očí a pokožky. Pro nejlepší účinky doporučujeme konzumovat černý rybíz syrový. Při pečení se bohužel množství vitaminu C rapidně sníží. Přidejte si černý rybíz do jogurtu, smoothie nebo do ovesné kaše.
foto zdroj: Unsplash Papriky
Ze zeleniny je vitamin C nejvíce zastoupen v paprikách. Konzumujte je ideálně syrové, aby se vitaminy vařením nezničily. Množství vitaminu C se liší podle barvy paprik. Nejvíc ho najdete v oranžových, žlutých a červených plodech. Naopak zelené a bílé ho mají méně, ale stále víc než citrusy. Léto je ideální doba, jak si dávku vitaminu C navýšit stravou. Přidejte si papriky do salátu a zakápněte ho šípkovým octem. Přidat můžete i rajčata, která jsou na Céčko také velmi bohatá.
Růžičková kapusta
Jedni ji nesnášejí, druzí ji milují, ale jedno je jisté – růžičková kapusta je dobrým zdrojem vitaminů a pomáhá při nachlazení, únavě a zánětům. Je také skvělým zdrojem vlákniny a silná na antioxidanty. I po zmrazení nebo uvaření si uchovává velké množství vitaminu C, jen se nesmí vařit příliš dlouho. Přidejte ji do polévky nebo ji krátce poduste a přidejte jako přílohu k masu.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, szu.cz, health.com