Jak chutná léto? Grilovaným masem, čerstvými rajčaty, vychlazeným melounem, miskou okurkového salátu s koprem, lehkým těstovinovým salátem nebo točenou zmrzlinou. A taky mořem, dovolenou a pohodou, díky které si jídlo víc užíváte, je to často až zážitek. V kuchyni nechcete strávit hodiny, raději jste s těmi, co máte rádi, takže jídla musí být jednoduchá, ale plná chuti.
Na čem si pochutnávají šéfkuchaři?
Helena Fléglová
Uznávaná cukrářka Helena Fléglová si v létě ráda dopřává steak se zeleninou a i když říká, že to asi vyloženě letní jídlo není, my jsme dostali okamžitě chuť vytáhnout na zahradu gril, pozvat přátele a užít si letní den tím nejlepším možným způsobem.
Jan Punčochář
Na čem si v létě rád pochutnává oblíbený šéfkuchař, na kterého se můžeme těšit v nové řadě soutěže Hell's Kitchen? Na melounu! Ten ostatně servíroval spolu s grilovanou chobotnicí v rámci své cooking show a nasadil tím hned od začátku laťku proklatě vysoko!
Marek Fichtner
Marek nás svou odpovědí přenesl na dovolenou, miluje totiž čerstvé ryby a ideálně někde u moře. A k tomu samozřejmě salát, zelenina nesmí chybět a naši šéfkuchaři to ví. Ostatně, na Apetit pikniku se křtila kuchařka Abeceda zeleniny a podle její kmotry, Hanky Michopulu, je jídlo až po přidání zeleniny kompletní.
Veronika „Besky“ Beskydiarová
Ač se ve svých kurzech specializuje vítězka soutěže MasterChef na sladké dobroty a dorty, u letního pokrmu má jasno: grilovaná krkovička a k tomu lehký salátek. Vzhledem k tomu, že její partner, herec Adam Vacula, je vegetarián a ona naposledy pokořila výzvu jménem „svíčková bez masa“, kdy si pomohla tofu a tekutým kouřem, jsme si celkem jistí, že by zvládla i krkovičku bez masa! Besky se výzev nebojí.
Radek David
Na čem si nejvíc v létě nejvíc pochutnává uznávaný šéfkuchař Radek David, který začínal v kuchyni tak, že v Hiltonu myl nádobí, a dnes působí jako mentor a kouč, vede unikátní kurzy a můžete si jej přizvat na dovolenou jako privátního kuchaře? Na rajčatech s bazalkou a mozzarellou. Ale pozor, má rád i bramborové škubánky, které prý může jíst pořád. A pak dobroty ze syrových ryb: tataráky nebo sashimi - „osvěžující a lehce nakyslé“.
Roman Staša
To byl nebyl náš oblíbený Roman Staša, kdyby nás nepřekvapil... Ten na pikniku připravoval kachní prso, které podle něj na první pohled možná působí spíše zimně, ale k létu se hodí perfektně. Stačí jej připravit se studeným nakládaným červeným zelím, smíchat třeba s chimichurri omáčkou nebo hořčičnou omáčkou a na světě je dokonalá pochoutka, kterou si v létě užijete.
Vojta Vrtiška
V soutěži Peče celá zem, které kraloval, ukázal Vojta Vrtiška, že se ve sladkých dobrotách vyzná jako málokdo. A tak nebylo velkým překvapením, že jeho léto voní sladce: po jahodách se šlehačkou. A ty se krásně dají napasovat na lívance, které si Vojta taky rád vychutná.
Pavel Berky
O Berkym my víme, že by mohl grilovat celý rok, takže nás jeho odpověď nepřekvapila: nej letní jídlo je burger. Žertuje, že u nich doma se griluje v podstatě od února, mají věčné léto. Burgery miluje jíst i připravovat!
Miluše Makó
Usměvavá šéfkuchařka Miluše Makó, která je velkou milovnicí zeleniny a ovoce, má v létě jasno: nejlepší kombinace jsou jahody a bílé víno. Co k tomu říct? Snad jen, že souzníme!
Šéfredaktorka Jana Kopecká
A na závěr nám odpověděla i šéfredaktorka Jana Kopecká. Ta si v létě ráda pochutná na koprovce. S čím? S bramborami a skvělými opečenými knedlíky!
A jaké je to vaše letní nej?