Suroviny na 5 porcí
- 300 g čerstvých lesních hub
- 100 g cibule
Čtěte také Nejlepší recept světa na houbovou omáčku pochází z Moravy. Zvládne ho i dítě a hotový je bleskem
- 65 g oleje nebo sádla
- 150–200 ml smetany na vaření (12 %)
Čtěte také 5 účesů, které zoufale nesluší ženám po 50. Jsou sice praktické, ale vypadáte v nich jako stará trapná bába
- 950 ml mléka (množství lze upravit podle hustoty omáčky)
- 60 g hladké mouky
- sůl
Čtěte také 10 druhů zeleniny, která obsahuje nejvíce hořčíku. Tyto všechny celoročně bez problémů koupíte v supermarketech Česka
- čerstvě mletý pepř
- špetka drceného kmínu
- pár kapek citronové šťávy
Čtěte také 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku: Číslo 5 vůbec nepochopíte
- nasekaná petrželová nať na dokončení
Postup přípravy krok za krokem
Příprava hub a cibule
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
Základ na omáčku
V hrnci rozpálíme část oleje, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme kmín, houby a osolíme. Dusíme 10–15 minut, dokud houby nepustí šťávu a nezměknou. Pokud se tekutina rychle odpaří, přidáme lžíci vody.
Jíška
V jiném hrnci rozehřejeme zbytek oleje, vsypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška.
Jak postupovat?
Jíšku zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 20 minut zvolna provařit. Omáčka začne houstnout a získá krémovou konzistenci.
Do mléčné omáčky vmícháme podušené houby, přidáme sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy, které zvýrazní chuť. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou mléka a krátce povaříme.
Těsně před podáváním posypeme omáčku nasekanou petrželovou natí.
S čím houbovou omáčku podávat?
Tradičně se servíruje s houskovým knedlíkem, který do sebe omáčku hezky nasákne. Výborná je ale i s vařenými bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem. Některé domácnosti ji podávají také s rýží a plátkem masa. S kuřecím, vepřovým nebo krůtím masem pak můžete mít lahodný a sytější oběd či večeři.
Jaké houby jsou nejvhodnější?
Houbová omáčka je výjimečná v tom, že se dá uvařit z jakýchkoli hub, které nasbíráte. Nejlépe chutná kombinace hřibů, křemenáčů nebo kozáků. Výborně se hodí i lišky, které dodají omáčce jemně ovocnou vůni. Pokud nasbíráte jen bedly nebo holubinky, nevadí – jejich chuť je méně výrazná, ale po podušení a dochucení se omáčka povede stejně dobře.
Co dělat s přebytkem hub?
Pokud jste měli v lese štěstí a přinesli jste hned několik košíků hub, nejspíš nebudete chtít jíst houbovou omáčku celý týden. Pokud vám tedy houby zbydou, co s nimi?
- Sušení: Nakrájené houby usušte na sítech nebo v sušičce. Suché houby vydrží roky a dají se přidat do polévek či omáček.
- Mražení: Očištěné a krátce povařené houby lze uložit do mrazáku. V zimě z nich připravíte omáčku během pár minut.
- Naložení do octa: Menší plodnice, například hříbky nebo lišky, můžete naložit do octového nálevu. Skvěle se hodí k masům nebo do salátů.
- Zavaření: Houby lze zavařit ve vlastní šťávě. Po otevření sklenice máte hotový základ do omáčky nebo polévky.
Praktické rady pro dokonalou omáčku
- Pokud chcete omáčku výraznější, přidejte do cibulového základu trochu česneku.
- Hustotu regulujte podle potřeby – někteří mají rádi omáčku tekutější, jiní hutnou. Nebojte se experimentovat.
- Kyselost citronu se dá nahradit lžičkou octa. Zvýrazní chuť hub a osvěží celou omáčku.
Houbová omáčka z Moravy je jednoduchá, levná a přitom královsky chutná. Potřebujete jen základní suroviny, pár hub z lesa a méně než hodinu času. Výsledek stojí za to – omáčka, která připomene dětství, výlety do lesa a společné nedělní obědy. Ať už ji podáte s knedlíkem, bramborami, nebo těstovinami, vždy bude chutnat skvěle.
Zdroje: Toprecepty.cz, Cs.wikipedia.org