Konzumace ovoce je pro lidské tělo samozřejmě žádoucí. Ukrývají se v něm důležité vitamíny, minerály a vláknina. Jenže některé druhy dokáží při jejich nadměrném příjmu našemu tělu spíše přitížit. Proto bychom je měli jíst s mírou a jen občas.
Problém přitom spočívá v obsažených látkách, které ne každý organismus dokáže správně zpracovat. Přírodní cukry, které mají dodat energii, vám místo toho nadělí nafouknuté břicho a pocit těžkého žaludku. Často pak marně hledáte důvod, proč se necítíte dobře, i když jste nesnědli nic nezdravého nebo tučného.
Jablka umí naše zažívání pěkně potrápit, zdroj: Shutterstock Pakliže si dopřáváte některé druhy příliš často, výsledkem není štíhlejší pas, ale nepříjemný pocit nafouklého břicha. Některé ovoce totiž lidský trávicí systém zpracovává hůře než jiné. Neznamená to ovšem, že byste se ho měli navždy vzdát.
Čtěte také Částka, pod kterou vás stát považuje za chudáka. Češi zuří, z té sumy se nedá vyžít
Zdravá svačina s vedlejšími účinky Jablko si s sebou nosíme na výlet i do kanceláře. Dokonce se říká, že jedno jablko denně udrží člověka dále od doktorů. Jenže jeho konzumace má i odvrácenou stránku. Za sladkou chutí stojí fruktóza, která může být problémem pro citlivější zažívání.
Další jeho složkou, na kterou se zapomíná, je pak sorbitol. Ten sice patří mezi přírodní cukerné alkoholy, ale v těle se vstřebává pomaleji. A právě to je důvod, proč může u člověka způsobit nadýmání a nepříjemné křeče. Čím více jablek sníte, tím je větší pravděpodobnost, že si budete připadat nafouknutí.
Čtěte také V hospodě jsem nedala spropitné. O pár sekund později mě vyhodili jako prašivého psa
Rozhodně je ale kvůli tomu nezavrhujte. Vláknina, kterou obsahují, je pro trávení důležitá a vitamíny podporují imunitu. Jen je dobré vědět, že dvě nebo tři jablka konzumovaná hned za sebou nemusí každému udělat dobře. Rozumné je kombinovat jablko s něčím, co trávení zpomalí, například s ořechy.
Sladká past pro žaludek Jablko sice trochu nadýmá, ale hruška je ještě o level jinde. Obsahuje totiž více fruktózy i sorbitolu. To je kombinace, která trávení umí pořádně zavařit. Není náhoda, že hrušky jsou známé jako ovoce, po kterém lidé nejčastěji trpí plynatostí.
Podobně jsou na tom ale i švestky. Ty obsahují navíc hodně vlákniny a mají přirozený projímavý účinek. Jeden či dva kousky většinou nijak neuškodí, ale pokud si k večeři dáte plnou misku slív, druhý den se pravděpodobně nebudete cítit nejlépe.
Švestky mají projímavý účinek, zdroj: Shutterstock Tyto druhy ovoce jsou velmi oblíbené, jelikož mají výraznou sladkou chuť. Saháme pro ně proto obvykle, když máme chuť na něco dobrého, ale nechceme jíst nic nezdravého. Jenže vysoký obsah přírodních cukrů se může rovnat pořádné kalorické dávce. Pokud na ně máte velkou chuť, zkuste zůstat u menší porce a myslete na to, že večer už vaše tělo nemá takovou schopnost spalovat cukry.
Ovoce, které vás nenafoukne Není vůbec žádných pochyb, že ovoce je základ zdravého jídelníčku, ale vše je o míře a správném výběru. Pokud víte, že vás jablka, hrušky nebo švestky nafukují, sáhněte raději po druzích, které jsou pro vaše zažívání šetrnější.
Skvělou volbou jsou například citrusy. Pomeranče, mandarinky a zejména grep vám dodají dávku vitamínu C a méně cukrů, které by tělo zatěžovaly. Banány zase doplní draslík, nicméně u nich je dobré hlídat množství, aby nepřevážila jejich kalorická stránka.
Dobrou strategií je také ovoce kombinovat s bílkovinami. Kousek sýra, hrst oříšků nebo bílý jogurt udělají z obyčejné svačiny vyvážené jídlo. Nebudete mít hlad a vaše trávení to ocení. Každopádně ale vždy platí, že je potřeba sledovat své tělo. To, co dělá problém jednomu, může druhému naopak sedět.
Zdroje: idnes.cz, everydayhealth.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov