Já se jen usměju. Moje tajemství není ukryto v drahých pilulkách z lékárny. Můj elixír mládí tiše probublává u mě na plotně. Každé ráno začínám šálkem horkého, zlatavého vývaru a občas si k večeři dopřeju plátek poctivého domácího sulcu.
Není to žádná moderní vymoženost, naučila mě to moje babička. Je to moudrost, na kterou se v dnešní uspěchané době skoro zapomnělo, a přitom funguje líp než kdejaká medicína. Víte, proč Věřin recept na klouby funguje?
Tekuté zlato a třesoucí se zázrak Možná si říkáte, co je tak zázračného na obyčejné polévce nebo sulcu. Není to žádný trik. Jsou prostě plné živin, které se z kostí, kůží a chrupavek uvolní jen dlouhým a pomalým vařením.
Čtěte také Je mi 95, ale klouby mám jako padesátník. Denně si vařím tuhle lahodnou věc. Lékař jen kroutí hlavou nad tím zázrakem
Hlavní hvězdou je kolagen. To je to „lepidlo“, co nám drží pohromadě kůži, kosti, šlachy i chrupavky. Jak stárneme, tělo ho vyrábí míň, a tak máme vrásky a začnou nás bolet klouby.
Jenže když vaříte kosti a kůže dostatečně dlouho, kolagen se teplem promění na želatinu. To je přesně ten rosol, který se vám udělá v lednici, když vývar vychladne. A tenhle rosol je pro tělo ten nejlepší a nejsnadněji vstřebatelný stavební materiál pro obnovu našich vlastních tkání.
Čtěte také Psi, kteří zničí rodinu. Veterináři varují. Tato plemena si za žádnou cenu nepořizujte
Není to ale jen o kolagenu. Je v tom i glukosamin a chondroitin – ano, to jsou přesně ty látky, co se tak draze prodávají v tabletách na klouby. Tady je máte v úplně přirozené a levné formě. A k tomu spousta snadno vstřebatelných minerálů, jako je vápník, hořčík a fosfor. Všechno hezky pohromadě v jedné misce.
Elixír nejen pro klouby A víte co? Není to jen na klouby. Skvěle funguje i na pleť! Kolagen pomáhá udržovat kůži pružnou a hydratovanou. Ale co je možná nejdůležitější, je to naprostý balzám na střeva.
Babičky kdysi říkávaly, že zdraví začíná ve střevech. Dnešní jídlo a stres je umí pěkně potrápit. Ta želatina z vývaru pomůže sliznici střeva „zalátat“, utěsnit a zklidnit. A když máte zdravá střeva, zklidní se záněty v celém těle. To pak uleví nejen bolavým kloubům, ale pomůže to i s kožními problémy.
Čtěte také Zalij to vodou a vypij ještě před snídaní. Splaskne ti břicho a ucítíš příval energie větší než po kafi
No a kvalitní vývar má ještě jeden bonus – skvěle se po něm spí. Opravdu. Ve vývaru je spousta aminokyseliny jménem glycin, která uklidňuje nervový systém. Šálek teplého vývaru před spaním je lepší než jakýkoliv prášek na spaní.
Alchymie u vás v kuchyni Musíte si ho ale uvařit sami. Ty kostky a bujóny z obchodu, to je jen sůl a chemie. Ty jsou k ničemu. Přitom to jde udělat jednoduše. Klíčem je rozmanitost. Vezměte různé kosti – hovězí morkové, kloubní, vepřové nožičky, kuřecí skelety nebo pařátky, které jsou na kolagen úplně nejlepší. Můžete je nejdřív opéct v troubě, aby měly lepší barvu a chuť. Pak je dejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a teď to hlavní!Přidejte dvě lžíce jablečného octa. Ten ocet pomůže vytáhnout z kostí všechny ty cenné minerály.
Přiveďte to k varu, pak stáhněte plamen na naprosté minimum a nechte to jen tak lehounce táhnout . Žádný divoký var! Nechte to tak klidně 12, nebo i 24 hodin. Čím déle, tím lépe. Během první hodiny sbírejte lžící pěnu, aby byl vývar krásně čirý. Nakonec přidejte zeleninu (mrkev, celer, petržel) a koření a povařte ještě asi hodinu. Pak všechno přeceďte.
Čtěte také V tomto znamení se rodí ženy, které rozkvetou ve zralém věku. Po padesátce strčí do kapsy každou dvacítku
Správný, silný vývar musí v lednici ztuhnout na pevný rosol. Můžete si ho i zamrazit, třeba v tvořítkách na led, a pak jen přidávat do omáček nebo rizota. Na to je skvělý i poctivý český sulc (huspeninu), hlavně z vepřových nožiček a kolen. To je pak koncentrovaná síla.
Hrnec, nebo prášek? Věry se občas lidi ptají na ty kolagenové prášky, co jsou všude v reklamách. Určitě mají něco do sebe, jsou prý snadno vstřebatelné a fungují jako signál pro tělo, aby vyrábělo kolagen vlastní. Ale Věra je ze staré školy. Věří v poctivé, celé jídlo. Její vývar není jen jedna izolovaná látka, je to celý orchestr živin, které spolupracují. Možná je nejlepší to kombinovat. Dát si Věřin vývar jako základ, a kdo potřebuje víc nebo spěchá, ať si přisype prášek.
Ale základ je ta poctivá práce v kuchyni. Věřin příběh není pohádka. Je jí 95 a pořád se s radostí stará o zahrádku. Není to drahými procedurami, ale zvykem, který se naučila od babičky. Tak se na to taky dejte. Uvařte si hrnec tohohle tekutého zlata. Není to jen jídlo, je to ta nejpřirozenější péče o sebe. Vaše tělo vám poděkuje vitalitou, která se na věk neohlíží.
Zdroje: vietnam , kloubyavazy , fzv , szu , NIH