Usměvavá blondýnka Kristina Kloubková patří už roky k předním tvářím TV Nova a my si bez ní neumíme představit naše Apetit pikniky, kde je hlavní moderátorkou. Maminka dospívající dcery se dříve na profesionální úrovni věnovala tanci, ráda čte, je jí blízký koučink a už ví, že jí tělo umí jasně dát najevo, když se příliš ponoří do práce a podlehne stresu. Jak se udržuje ve formě a co jí vyhovuje v kuchyni?
Životospráva Kristiny Kloubkové
Jak se o sebe populární moderátorka stará, žije zdravě? „Rozhodně se o to snažím. Říká se, že člověk má dobře a zdravě jíst, mít dostatek pohybu, kvalitně spát, umět odpočívat a v poslední době se hodně mluví o duševní hygieně. Tak to všechno rozhodně nezvládám a rozhodně ne tak, jak bych chtěla, anebo jak by se mělo,“ říká a zamýšlí se nad tím, co pro sebe a své tělo dělá.
- Snaží se dobře a kvalitně jíst.
- Pohyb je součástí Kristinina života od malička. „A i když už profesionálně netancuji, tak se snažím sportovat. Fyzická zátěž dělá dobře i mé psychice.“
- Když přijde řeč na spánek, říká Kristina, že je spáč. „Rozhodně mi pomáhá, když se dostanu do postele před půlnocí.“
- Co se týče duševní hygieny, k meditaci se prý ještě moc nedostala, i když má kamarádku, která ji skvěle vede. „Ale snažím se odpočívat a hodně si hlídám dech – to je taky pěkná věda.“
Každodenní rutina a den na talíři
Má Kristina štíhlost v genech nebo se musela hlídat? „Jako tanečnice jsem za život držela opravdu desítky diet a zjistila jsem, že ta nejlepší je, když jím vše, na co mám chuť, a menší porce,“ vysvětluje a dodává, že už pár měsíců má velmi milou ranní rutinu. „První, co si dám, je ohřátá voda a pak nějaká obličejová masáž podle Marty Dřímal Ondráčkové, jejíž koncept Udržksicht mě nesmírně baví a dělá mi po ránu velmi dobře. Teprve pak jdu snídat.“
- Snaží se jíst pravidelně, ale občas s tím má trošku problém. Nemá totiž pravidelnou pracovní dobu a velký vliv má to, zda a kdy moderuje. „Když nevysílám, tak se mi daří jíst minimálně třikrát denně, ale když jsem v práci, tak se mi to trošku bortí. Před vysíláním nemůžu moc jíst, a tak občas obědvám třeba až v 16 hod. a večeři mívám po deváté večer,“ vysvětluje.
- Nedávno zkoušela přerušovaný půst: 10 hodin jíst a 14 nejíst. „A to fakt nešlo, měla jsem pořád hlad a jaksi mě to stresovalo. Ale to je tím, že každý den a každý týden mám pracovně úplně jiný.“
- Když je čas, opravdu vydatně snídá. Co si dopřává? „Nejlepší jsou vločky s ovocem, ale hřeším i sladkým, například koláče z naší pekárny Hvězda jsou prostě neodolatelné. Obědy a večeře mívám teplé. A miluji polévky, ale také chipsy, čokoládu a oříšky,“ směje se.
Vaření je radost i povinnost
Není pochyb o tom, že Kristina vaření a jídlo miluje, hlavně když má čas. A také velmi ráda zkouší nové recepty, i když její dcera z toho prý není vždy nadšená. „Já si totiž u vaření nesmírně odpočinu. A hlavně jsem zvyklá jíst doma. Svou dceru jsem si naučila na teplé večeře, chleba nebo rohlík pro ni nebyly večeře. Vše se ale změnilo od chvíle, co máme kuchařku od Apetitu Studené večeře,“ dělá nám velkou radost, když Kristina zmíní naši kuchařku.
A dodává, že navíc manželé Vaňkovi nedávno vydali Velkou kuchařku Čech a Moravy, tak má zase co zkoumat a zkoušet. „Já jsem zapomněla říct, že převážně vařím českou kuchyni. A také ráda peču, ale u nás doma to jím jenom já, tak peču opravdu zřídka,“ doplňuje.
Oblíbené jídlo? Svatá trojice
Na co nedá Kristina dopustit, co u ní doma jen málokdy chybí? „Fazolky, žlutá rýže, sýrové tyčinky,“ říká. „Zrovna nedávno jsem na žádost dcery vařila fazolky na smetaně. Nebo máme v oblibě, hlavně teď v zimě, žlutou rýži, tedy tak tomu doma říkáme. Recept je velmi jednoduchý a hlavně rychlý.“
A nás tento recept samozřejmě zajímá!
- Jak na tzv. žlutou rýži? Osmahnete nadrobno nakrájenou cibulku, na ni „hodíte“ mleté krůtí maso (ale dá se i kuřecí), zasypete kořením kari, chvíli orestujete, zalijete šlehačkou a přimícháte uvařenou rýži – a žlutý zázrak je na světě.
A u Kristiny doma milují i sýrové tyčky podle specialistky na výživu Margit Slimákové. „Po těch se můžou, nejen u nás doma, všichni utlouct,“ říká a také dodává postup.
- Nakrájíte jakýkoli tvrdý sýr, který má alespoň 40 % tuku, na kostičky a necháte ho na plechu a pečicím papíru několik dní odpočinout (Kristina nechává alespoň 5 dní). Sýr pustí tuk (dá se říci, že se vypotí) a pak ho dáte na 180 °C na 8 minut do trouby. Je třeba ho hlídat: v troubě se sýr nafoukne, začne praskat a „skákat“. Jakmile začne hnědnout, vyndejte ho. Nechte vychladnout a máte zdravou svačinku.