Poznejte svého nepřítele

Zdroj obrázku: Shutterstock, Kungfu01
Potravinový mol má čtyři stádia. Jde o vajíčko, larvu, kuklu a dospělého jedince.
Problémem v kuchyni jsou nejprve larvy. Jde o malé, ale velmi žravé červíky, kteří během pár dní potraviny zničí. Nejde ale jen o to. Jakmile se nažerou, odpočívají v kukle, později potom z ní vyletí dospělí moli a ti mohou naklást až stovky vajíček.
Bohužel se nejedná o cyklus, který by byl nějak pomalý. Během několika týdnů se celá situace opakuje. Právě proto se moli šíří tak rychle.
Varovné signály

Zdroj obrázku: Unsplash+, Jasmin Ne
U potravinových molů je velký problém v tom, že jeden den je nevidíte, následující jich ale už jsou v potravinách desítky. Rozpoznat varovné signály je těžké, nicméně nikoli nemožné.
Pravidelně kontrolujte skříňky, kde máte potraviny umístěné. Jakmile v nich uvidíte jen jednoho létajícího živočicha, rychle prohlédněte veškeré potraviny. Může se jednat o můru, která do skříňky zabloudila, může ale jít také o mola, který už nakladl vajíčka.
Trus a larví schovávačky

Zdroj obrázku: Unsplash+, Uliana Kopanytsia
Nakažené potraviny poznáte často podle toho, že je v nich trus v podobě drobných černých teček. Pokud se vám v cukru nebo soli zničehonic dělají hrudky, je to známka toho, že už si na nich pravděpodobně škůdci pochutnávali.
Samotné larvy se nejčastěji schovávají v sáčcích s těstovinami či rýží úplně naspodu, nestačí tedy jen nahlédnout do nich, je třeba je vysypat a řádně prozkoumat. Projděte také rohy skříněk, ve kterých velmi často bývají larvy ukryté.
Situaci řešte okamžitě

Zdroj obrázku: iStockphoto, Tomasz Klejdysz
Jakmile najdete v domácnosti moly, nebo i v případě, že je nevidíte, ale máte na ně podezření, je nejlepší nakažené potraviny ihned vyhodit.
Rozhodně mouku ani těstoviny nesypte jen tak do koše. Je třeba vše přendat do pytlíků, které pevně zavážete a ihned je odnesete do kontejneru, aby se předešlo dalšímu šíření. Nenechávejte odpadky doma dlouho, moli se z nich rozšíří, i když možná máte pocit, že jste je uzavřeli v nádobách či pytlích řádně.
Důkladné čištění skříněk i spíže

Zdroj obrázku: Unsplash+, Cottonbro studio
Nejde jen o to zbavit se napadených potravin. Moli často zůstávají ve skříňkách, které je třeba řádně vyčistit. A důraz je v tomto případě skutečně na slově řádně.
Skříňky vysajte, pořádně se dostaňte především do rohů, potom je vytřete a vydezinfikujte. Pokud jste měli moli ve spíži, je potřeba ji celou pořádně uklidit. Pokud totiž někde zůstane jen jedna jediná larva, za pár dní vás čekají problémy znovu.
Může pomoci i mrazák

Zdroj obrázku: Unsplash+, S. Laiba Ali
Máte doma potraviny, které je vám líto vyhodit, ale bojíte se, že by v nich moli mohli být? Pokud jste rýži, těstoviny, mouku či cukr dobře prohlédli, nenašli jste v nich žádné škůdce, přesto se ale bojíte, pomůže vám mrazák.
Nasypte potraviny do pytlíků a dejte je na několik hodin k ledu, do teploty minimálně -18 °C. Takto nízká teplota bez problémů zničí vajíčka i larvy. Stejně tak funguje ohřátí v mikrovlnce nebo troubě, vzhledem k typu potravin se ale obvykle doporučuje spíše první možnost.
Feromonové pasti

Zdroj obrázku: iStockphoto, Vchal
Abyste se ujistili, že příště se už s žádnými moly potýkat nebudete, je vhodné využít takzvané feromonové pasti. Ty slouží jako prevence, mohou být ale také součástí řešení již vzniklého problému.
Jde o lepící pásky, které přeruší rozmnožování molů. Umístěte je tam, kde moli mají tendenci létat, tedy ve výšce, v rozích, blízko potravin. Potom stačí, když je jednou za 3 měsíce vyměníte, aby byla zachována jejich účinnost.
Přirozené odpuzovače

Zdroj obrázku: Unsplash+, Monika Grabkowska
Moli sice sežerou, na co přijdou, zároveň jim ale také hodně potravin překvapivě vadí. Stačí tak jednoduše v kuchyni je vhodně rozmístit.
Moli nesnáší bobkový list, levanduli, cedr nebo skořici. Dejte koření poblíž nádob s moukou, solí a cukrem, a zvýšíte pravděpodobnost, že se do potravin škůdci nepustí.
Z koření také můžete vytvořit směs, kterou potom v látkovém váčku vhodíte do skříňky, aby vám zásoby uchránila.
Nedělejte si velké zásoby

Zdroj obrázku: Unsplash+, Chris Arthur-Collins
Pokud je cukr nebo mouka ve slevě, lidé mají tendenci nakoupit velké zásoby potravin . Je to logické, každý chce ušetřit. Když potom ale budete deset kilogramů cukru vyhazovat kvůli molům, o šetření asi řeč nebude, že?
Odborníci radí nedělat si doma příliš velké zásoby potravin, které mohou škůdci snadno napadnout. Nebo je minimálně nechte vždy zavřené a nepřesýpejte je zbytečně do krabiček, kam se moli dostanou snadno.
Stává se to každému

Zdroj obrázku: iStockphoto, Tomasz Klejdysz
To, že se u vás v kuchyni objeví moli, není žádná ostuda. Někteří lidé přemýšlí, kde udělali chybu, zda zanedbali při prái s potravinami hygienu, nebo něco podcenili.
Pravda ale je, že s moli jednou za čas v kuchyni bojuje téměř každý, bohužel se jedná o škůdce, kterým se dá vyhnout jen těžko. Prevence je ale důležitá a zbavit se jich dá i snadno, když člověk ví, jak na to.
Zdroje článku: www.tipsbulletin.com, easiestpestcontrol.com, glassalmanac.com, www.thesun.co.uk, www.storicko.cz