Kvalita nad kvantitou
Francouzky kalorie neřeší. Soustředí se především na to, jak je jídlo kvalitní. Koupí si jednoduše menší kus velmi kvalitního sýru na farmářském trhu, než by utratily stejné peníze za třikrát takový balík v obyčejném obchodě.
Týká se to pečiva, masa, sýrů, ovoce i zeleniny. Francouzská strava zahrnuje recepty bohaté na čerstvé maso, zeleninu, ovoce a ryby, klade důraz na vlákninu a bílkoviny. Kvalitní jídlo lépe chutná, ale také rychleji zasytí.
Jeden z nejdůležitějších francouzských dietních tipů pro zdraví a hubnutí je vyloučení všech zpracovaných potravin. Proto Francouzky kladou velký důraz na čerstvé potraviny.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Lauren Forando
Rituál, nikoli závod
Většina lidí v mnoha zemích světa často konzumuje jídlo při sledování televize, práci na počítači, komunikaci s ostatními lidmi. Francouzky ale věří tomu, že jídlo je rituál, který si zaslouží plnou pozornost. To znamená, že jedí vždy v klidu a tak, aby věnovaly pozornost chutím a texturám.
To má zásadní vliv na trávení, ale také pocit sytosti. Když jíme pomalu, mozek dostává čas na zpracování signálů ze žaludku. Francouzky tak přirozeně jedí méně, protože si včas uvědomí, kdy mají dost.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Jez Timms
Pravidelné jídlo bez svačinek
Tři hlavní jídla denně, žádné svačiny. Zatímco muži často takzvaně uždibují i během dne, francouzské ženy mají jasné pravidlo ohledně toho, co a kdy konzumovat.
Soustředí se především na hlavní jídla. Svačení několik hodin po takovém jídle podle nich zasahuje do trávení předchozího pokrmu. Tělo využívá živiny efektivně a Francouzky mají mezi jídly dostatek času na to, aby byl pokrm stráven a tělo se připravilo na příchod toho dalšího.
Nejde o hladovění, ale o respektování přirozených rytmů těla. Tento pravidelný režim navíc stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Tom Morel
Rovnováha místo restrikce
Vše je o vyvažování a rovnováze. Neexistuje pojem zakázané jídlo, ale vždy se dá najít kompenzace. Pokud si Francouzky dají bohatý oběd, večeři mají spíše lehčí. Pokud se o víkendu přejedly, v pondělí jedí méně.
Prakticky nikdy tak nemají pocit viny kvůli jídlu. To zlepšuje i jejich psychický stav, který je velmi důležitý pro správné fungování těla. Lidé ve Francii si uvědomují, že kompenzace není trest, ale přirozená reakce těla.
Po větším jídle má člověk chuť spíše na něco lehkého. Navíc je důležité jíst podle toho, kdy máme hlad, nikoli podle hodin.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Vincent SUZAT
Malé porce, velký zážitek
Francouzské porce jsou ve srovnání s americkými, ale dokonce i obecně těmi evropskými velmi malé. Zato jsou ale daleko intenzivnější. Francouzky raději ochutnají pět různých druhů sýra po malém kousku než aby snědly velkou porci jednoho druhu.
Pestrost je důležitým pojmem, kterým se řídí prakticky každý jídelníček v zemi. Malé porce navíc znamenají možnost ochutnat více různých pokrmů během jednoho jídla. Francouzský oběd může mít i pět chodů. Ve výsledku ale bude mít stejně kalorií, jako dvouchodové jídlo v Americe.
Praktickým tipem je používání menších talířů a příborů. I vizuální vnímání totiž ovlivňuje pocit sytosti.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Carla Martinesi
Pohyb bez fitness centra
Samozřejmě velký vliv na to, jakou mají Francouzky postavu, má nejen jídlo, ale celkově jejich životní styl. Není to ale tak, že by lidé v této zemi trávili hodiny v posilovnách.
Na denním pořádku jsou zde kilometry chůze. Především hlavní město Francie je neustále ucpané dopravními zácpami, mnoho lidí tak preferuje do práce chodit pěšky.
A to i kilometry daleko. K oblíbeným aktivitám pak obecně patří procházky přírodou. 9,1 % obyvatel Francie chodí nebo jezdí na kole alespoň 30 minut každý den, píše Run Repeat.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Emma Simpson
Víno a potěšení
Některé země jsou pivní velmoci, Francie je velmocí vinnou. Strava v zemi zahrnuje skleničku nebo dvě červeného vína denně. Víno každopádně nikdy není způsob, jak se opít, ale součást společenského rituálu.
V malém množství má tento nápoj navíc vliv na zdravé trávení. Je důležité, aby se nápoj nepil jen po jídle, ale spíše pomalu během jeho konzumace. To zpomaluje vstřebávání alkoholu. Opět je také důležité říci, že kvalita vždy převyšuje kvantitu.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Kelsey Knight
Rytmus přírody
Rytmus přírody je něco, co Francouzi často používají jako výraz při sestavování jídelníčku. Vždy si totiž dávají záležet na tom, aby v něm byly potraviny čerstvé a ideálně sezónní.
V zemi jsou vždy preferované lokální produkty. Proto je ve Francii obrovské množství trhů. Lidé nakupují daleko raději zde, připlatí si za kvalitní potraviny, než aby šli stejná jídla kupovat do klasických supermarketů.
Sezónní stravování znamená pestrost a vyváženost. Tělo dostává různé živiny v různých obdobích, to podporuje jeho celkové zdraví.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Keriliwi
Domácí vaření a kontrola nad ingrediencemi
Francie je sice zemí slavných restaurací a podniků, ty jsou ale obvykle spíše plné turistů. Velká část Francouzů připravuje pokrmy především doma.
Francouzky tráví v kuchyni více času než ženy z jiných zemí. Domácí vaření umožňuje lidem kontrolovat, co přesně do jídla přidávají, hlídat kvalitu ingrediencí.
Navíc jde také o kreativní projev lásky k rodině, ale také ke svému vlastnímu tělu a ke zdravému životnímu stylu obecně.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Alyson McPhee
Životní styl, ne dočasné řešení
I ve Francii ženy samozřejmě v mnoha případech zkouší různé diety. Pravda ale je, že velká většina lidí zde jednoduše žije tak, aby byli spokojeni dlouhodobě.
Francouzky se soustředí především na zdravý životní styl, nehledají jen dočasná řešení, která by jim pomohla shodit pár kilogramů. Pokud mají zdravotní problémy, vždy změní život od základů, nikdy se neuchylují ke krokům, které by byly pouze částečnou kompenzací problému.

Zdroj obrázku: Pexels, Vika Kirillova
Zdroje článku: thefrench.com, healthline.com, frenchtogether.com, runrepeat.com, winefolly.com, www.scribd.com, www.storicko.cz