Babčáky, sejkory, lokše, trynčky nebo strouhance. To všechno jsou lokální názvy, které si v průběhu let vysloužily bramboráky. A že jich bylo. Tahle levná a dostupná dobrota se v českých chalupách připravovala už od 17. století, kdy v Evropě definitivně zdomácněly brambory z Ameriky . Jenže dnes k ní existuje zajímavá alternativa. Připravuje se stejně snadno a budete se olizovat až za ušima. A navíc se stravovat zdravě!
Tuhle dobrotu si zamilujete Namísto brambor lze využít k přípravě placek i další zeleninu. Třeba mrkev, květák nebo brokolici. Vyrobit si ostatně můžete i houbovou variantu. Jako bramboráky ovšem asi nejvíce chutnají cuketové placky . Jejich příprava je přitom podobně jednoduchá. Stačí vám použít omytou, oloupanou a nastrouhanou cuketu, cibuli, několik stroužků česneku, vejce, mouku, strouhanku, sůl, pepř a další koření, které běžně dáváte do bramboráků. Třeba kopr či petržel. Jak si cuketové placky udělat chuťově zajímavější? Můžete si je dát třeba s bílým jogurtem.
Nedaří se vám placičky z cuket připravit moc křupavé? V tom případě nastrouhanou cuketu osolte a dejte na zhruba 10 minut do mísy, kde pustí vodu. Následně ještě zbylou hmotu vymačkejte přes čistý hadřík. Čím méně vody v ní zůstane, tím budou placičky kompaktnější a křupavější.
Čtěte také Meteorologové šílí: Do Česka se řítí mráz tak krutý, že vám omrzne nos hned před barákem. Psychicky se připravte
Cuketové placky si připravíte stejně snadno jako bramboráky. Zdroj: Shutterstock Je opravdu cuketa tak zdravá? Cukety patří mezi symboly léta, protože jejich sezóna u nás panuje od června do října, byť si je můžete pořídit celoročně. Tahle zelenina je přitom řazena mezi velmi zdravé kuchyňské ingredience. Co obsahuje? Spoustu vitamínů (jako A, B či C), minerálů (vápník, hořčík nebo železo) a antioxidantů . Lidskému tělu tedy může dodávat cenné látky a chránit ho před poškozením volnými radikály. Navíc se jedná o lehce stravitelnou a nízkokalorickou potravinu. Studie z roku 2017 navíc s nadějnými výsledky zkoumala protirakovinné účinky cukety. Zdravá tedy skutečně je.
Připravte si i výborné cuketové zelí Chladné měsíce se kvapem blíží. V jejich průběhu vaše tělo ocení zdroj cenných látek v podobě kvašené zeleniny. Výborné je přitom i kysané zelí z cuket, které vám určitě zachutná . K přípravě vám budou stačit jen omyté, oloupané a nastrouhané cukety (bez semínek), sůl, cukr, ocet a drcený kmín. Použít ale můžete i cibuli nebo kopr. Jak tuhle zdravou dobrotu využít? Stejně jako klasické zelí. Jako přílohu lze přitom využít i dušené čerstvé zelí, které si lze rovněž připravit z cukety. Existuje ostatně i cuketové zelí bez tepelné úpravy. Nastrouhanou cuketu nedusíte, pouze dochutíte.
Čtěte také Největší retro hrůza, kterou Češi pořád nosí. V šatnících straší dodnes a stylistům z ní cuká v oku
Nastrouhanou cuketu lze použít i k přípravě zelí. Zdroj: Shutterstock Může být cuketa nebezpečná? Pochopitelně musíte cuketu nejprve důkladně omýt a oloupat. Pak byste ji měli ještě ochutnat. Bude-li až moc hořká, může obsahovat větší množství cucurbitacinu, což je látka nacházející se obecně v tykvovité zelenině, která může být ve větším množství toxická. Komerčně pěstované odrůdy jí však obvykle moc neobsahují. Předloni ovšem skončila žena ze Zlína po konzumaci hořké cukety na jednotce intenzivní péče . V takovém případě tedy skutečně není vhodné konzumovat cuketu syrovou (třeba ve formě zelí), ale neměli byste ji ani vařit. Zkrátka a dobře ji vůbec nepoužívejte a celou vyhoďte.
Jak cuketu skladovat? Ideálně v mírném chladu, tedy třeba v ledničce v přihrádce na zeleninu. V takovém prostředí může vydržet v dobrém stavu klidně dva až tři týdny. Slupka ovšem musí být neporušená, protože v opačném případě se tahle zelenina obvykle začne kazit rychleji.