Řecký jogurt
Pravý řecký jogurt je známý svou hustou, krémovou konzistencí a výraznou, mírně nakyslou chutí. Jeho jedinečnost spočívá ve výrobním procesu – po fermentaci se jogurt odstředí, aby se z něj odstranila syrovátka. Tímto procesem se nejen zahušťuje, ale také se výrazně zvyšuje podíl sušiny a tím i koncentrace bílkovin. Obsahuje méně sacharidů než běžný jogurt, což z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří dbají na příjem makronutrientů. Je ideální do snídaní s ovocem a granolou, ale i jako základ pro slané dipy nebo omáčky.
Za řecký jogurt si většinou připlatíte, protože je (právě kvůli následnému odstřeďování) vyráběn z dvojnásobného množství mléka. Tučnost řeckého jogurtu je pak dána právě tučností použitého mléka.
Jogurt řeckého typu
Na rozdíl od pravého řeckého jogurtu, jogurt řeckého typu neprochází procesem odstředění. Jeho hustoty je často docíleno prostřednictvím vyššího podílu tuku a většího množství bílkovin zase jejich dodatečným přidáním v podobě sušené bílkoviny. Jogurty řeckého typu jsou tak logicky levnější, ale ne vždy se vyplatí jimi řecké jogurty nahrazovat.
Jogurt řeckého typu obsahuje více vody, a proto byste jím například při pečení nebo přípravě konkrétních dipů neměli řecký jogurt nahrazovat, abyste nebyli nemile překvapeni z výsledku.
Skyr
Skyr je tradiční islandský mléčný výrobek, který je technicky vzato měkký sýr, ačkoliv se často vnímá a používá jako jogurt. Je vyráběn z odstředěného mléka (stejně jako řecký jogurt), které je ovšem fermentováno specifickými kulturami. Proces odstřeďování je navíc ještě delší, než v případě řeckého jogurtu a výsledkem je proto extrémně hustý a krémový produkt s velmi vysokým obsahem bílkovin a téměř nulovým obsahem tuku. Díky tomu je skyr ideální volbou pro sportovce a pro ty, kteří hledají sytou a nízkokalorickou svačinu. Jeho chuť je jemná, mírně nakyslá a skvěle se hodí k ovoci a ořechům. Skyr se ale dá použít i při pečení. Nahradit jím můžeme například tvaroh. Navíc může být alternativou i pro ty, kteří mají mírnou intoleranci laktózy.
Tvaroh
Tvaroh je klasický mléčný výrobek, který se vyrábí srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Na rozdíl od jogurtů, které jsou fermentovány živými kulturami a zůstávají v tekutější formě (i po zahuštění), tvaroh prochází procesem srážení, který odděluje pevnou mléčnou bílkovinu od syrovátky. Existují různé typy tvarohu – od měkkého, jemného až po tvrdý. Obsah bílkovin v tvarohu je nicméně ve všech případech vysoký, zatímco obsah tuku se liší podle toho, z jakého mléka je daný tvaroh vyroben (nízkotučný, polotučný, tučný). Je univerzální ingrediencí v kuchyni – od sladkých pomazánek a dezertů až po slané náplně a jako součást hlavních jídel.
Klasický bílý jogurt
Klasický bílý jogurt se vyrábí fermentací mléka pomocí bakteriálních kultur (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus). Má krémovou, ale tekutější konzistenci než jeho řecké protějšky a méně intenzivní chuť. Má nižší obsah bílkovin a obsah tuku v něm se liší podle toho, z jakého mléka je vyroben (od nízkotučného po plnotučný). Je univerzální – skvělý k snídani s ovocem, do smoothie, jako základ pro dipy nebo součást salátových dresinků.

Zdroj foto: Shutterstock
Při hubnutí se samozřejmě více hodí ty produkty, které mají nízký obsah tuku a vyšší obsah bílkovin, tedy řecký jogurt a skyr. Variantou je ale i odtučněný tvaroh. Důležité je ovšem říct, že zařazením jakéhokoli z těchto variant do jídelníčku neuděláte chybu. Jedná se rozhodně o lepší variantu nežli například ochucený smetanový jogurt či pudinkový dezert.
Zdroj info: karolinafour, bezhladoveni, aktin, rozumnehubnuti
Související články