Čočka patří mezi luštěniny bohaté na živiny, zejména vlákninu, rostlinné bílkoviny a minerály hořčík, železo a vápník. Jejích přínosů si po celá staletí cení v různých kulturách. Mezi u nás nejznámější druhy patří čočka zelená, která má své pevné místo i v tradiční české kuchyni. Jistě jste už ochutnali také červenou a černou čočku, které se stále více objevují v současném jídelníčku. Ale vyzkoušeli jste už někdy bílou čočku nebo francouzskou čočku puy?
Zelená čočka – klasika, která nezklame
Klasická velkozrnná čočka, která se u nás tradičně podává na Nový rok a je spojována se symbolikou peněz a bohatství. To proto, že její tvar připomíná mince.
- Vychutnat si ji však můžete celoročně od známé čočky na kyselo přes čočkovou polévku až po vegetariánské čočkové ragú.
- Zelená čočka je bohatá na vlákninu, rostlinné bílkoviny a obsahuje cenné minerály: hořčík, železo a vápník. Dokáže snižovat krevní tlak a pomáhá bojovat proti vysokému cholesterolu.
- Zelenou čočku se před vařením zpravidla doporučuje cca na 2 hodiny namočit do vody.
Červená čočka se těší stále větší oblibě
V našem jídelníčku červená čočka již obstojně zakořenila a seženete ji téměř v každém obchodě. Její jemná chuť potěší ty, kteří čočce jinak moc neholdují.
- Skvěle chutná v orientálních pokrmech typu dhál, ale také v polévce či pomazánce.
- Díky obsahu folátu neboli kyseliny listové je doporučována jako prevence proti nádorovým onemocněním. Ceněna je také pro své anti-aging vlastnosti, jelikož její konzumace příznivě působí na naši pokožku.
- Není nutné ji předem namáčet a její příprava je velmi snadná a rychlá.
Černá čočka beluga aneb luštěninový kaviár
Svým vzhledem prý připomíná kaviár jesetera belugy a odtud pramení její název. Kromě lesklého a lákavého vzhledu má nespočet benefitů, čímž se hrdě řadí mezi superpotraviny.
- Beluga má jemně oříškovou chuť a skvěle se hodí například do salátů, na vydatné kari nebo na jednohubky.
- Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a antioxidantů.
- Není nutné ji předem namáčet a připravená je vskutku rychle.
Čočka puy – základní plodina s francouzským šarmem
Právě vzhled této čočky, kterou nerozhodí (resp. nerozvaří) ani delší doba varu, je jednou z předností čočky puy. Opět ji můžeme vzhledem přirovnat ke kaviáru. Oproti naší tradiční zelené čočce, které se barvou podobá, je lesklá a drobnější.
- Kromě vlákniny, bílkovin a železa obsahuje také důležitou kyselinu listovou doporučovanou zejména pro nastávající maminky.
- Nejlépe si ji vychutnáte v salátu nebo třeba v čočkovém rizotu.
- Čočku puy není nutné před vařením namáčet.
Bílá čočka urid dal s dotekem Orientu
Čočka bílé barvy je v podstatě loupaná a půlená varianta černé čočky. Pochází z Indie a k dostání je především ve specializovaných orientálních potravinách, kde ji najdete pod názvem urid dal.
- Bílá čočka je ideálním zdrojem bílkovin pro vegetariány a obsahuje také vitaminy skupiny B.
- Hodí se na přípravu indických jídel jako jsou kari či smažené placky Dal Vada.
- Před přípravou se doporučuje na několik hodin namočit do vody.
Zdroje informací: Vegmania.cz, JimeZdrave.cz, Orient-food.cz