Je nevyhnutelné, že po několika dnech chléb ztratí svou čerstvost a změkne nebo velmi ztvrdne. Existují způsoby, jak ho udržet déle čerstvý a vyhnout se plísním.
Přestože k výrobě chleba jsou potřeba pouze tři ingredience, jeho skladování je velkou výzvou, pokud chcete, aby zůstal čerstvý a chutný . V závislosti na tom, jak a kde chléb skladujete, může být nakonec rozžvýkaný, příliš tvrdý nebo dokonce plesnivý. Velmi časté je skladování chleba v plastovém sáčku nebo ve stejném papírovém obalu, ve kterém byl zakoupen. Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak zajistit, aby chléb vydržel co nejdéle čerstvý.
Nikdy ne v plastovém sáčku Zeptal jsem se mého oblíbeného pekaře, který mi poradil hned několik doporučení, pokud jde o skladování chleba, aby zůstal co nejčerstvější. Je přesvědčen, že „nikdy ne v plastovém sáčku „. Přestože je skladování chleba v plastovém sáčku jednoduchým a šikovným prostředkem, je to jedna z nejhorších věcí, které můžeme pro chléb použít, protože brání výměně vzduchu a vlhkosti s okolím.
Zdroj: Youtube.com
Podmínky, které máme doma, způsobují, že sáček nakonec rychle zvlhne, takže chléb uvnitř ztrácí křupavou kůrku a stává se měkkým a žvýkacím. Kromě toho je plíseň dalším nebezpečím, kvůli kterému by se chléb neměl nechávat v plastovém sáčku. A jakmile se plíseň začne objevovat, nezbývá než ho vyhodit.
Navíc pokud je chléb uchováván v uzavřeném plastovém sáčku, plísně a bakterie, které se již v prostředí nacházejí, se v tomto vlhkém prostředí rychle živí a usnadňují růst plísní. Právě z tohoto důvodu odborníci vždy doporučují, aby se chléb nikdy neskladoval v plastovém sáčku. Totéž platí i pro jiné nádoby bez „dýchacího prostoru“ z plastu nebo vzduchotěsného skla.
Vyzkoušejte papírový sáček nebo chlebník Věřte tomu nebo ne, ale nejlepším způsobem skladování chleba, který zabraňuje vzniku plísní, je použití papírového sáčku . Není náhodou, že pekárny stále prodávají chléb v papírovém sáčku, protože je to obal, který dokáže udržet chléb čerstvější, a také způsob, jak udržet chléb dýchající a kůrku křupavější o něco déle než v plastovém sáčku.
Ani to však není zázračný lék. Po jednom nebo dvou dnech samozřejmě zjistíte, že chléb nebude mít stejný tvar, ale alespoň ho budete moci uchovat o něco déle. Možná jste si všimli, že když si koupíte krajíc chleba zabalený v průhledném igelitovém sáčku, a ne bochník chleba z pekárny, plíseň se objeví spíše dříve než později.
Samotný papírový sáček však nestačí. Je vhodné, aby byl také potažen parafínem, který zabraňuje vysychání chleba v průběhu času. Papírový sáček sice nezadržuje vlhkost, ale umožňuje vlhkosti z chleba unikat. Proto po několika hodinách vidíme, že chléb v těchto sáčcích ztvrdne. Když má uvnitř parafínovou vrstvu, vydrží mnohem déle.
Pokud vaše pekárna nabízí parafínové papírové sáčky, je nejlepší skladovat chléb v těchto sáčcích. Pokud ne, existují obchody, které prodávají parafínový papír, aby potraviny vydržely déle čerstvé. Mějte však na paměti, že vydrží pouze několik dní, protože při delším ponechání může chléb nakonec chutnat zatuchle.
V některých obchodech lze zakoupit také obal z včelího vosku, který dokáže udržet potraviny déle čerstvé. Ten chrání vlhkost v potravinách a zároveň udržuje výměnu vzduchu, aby se zabránilo vzniku plísní. Dobrou volbou jsou také typické chlebníky, které se umísťují na stůl, protože umožňují uchovávat chléb ve větraném prostředí. A pokud ho nechcete sníst hned, můžete si část chleba nechat v mrazáku a vyndat ho, až ho budete chtít příště sníst.
Zmražení pečiva pomáhá, uděláte-li to správně Mraznička je totiž jednou z nejlepších možností, jak chléb dlouhodobě uchovat. Zmrazení chleba zastaví růst plísní a zachová jeho čerstvost. Je důležité ho pevně zabalit do fólie nebo mrazicího sáčku, abyste zabránili spálení v mrazničce. Když ho chcete sníst, jednoduše ho nechte rozmrazit při pokojové teplotě nebo ho ohřejte v troubě, abyste obnovili jeho křupavou strukturu.