Příběh kynutých pletenců je příběhem domova a tepla. Tato švédská, nebo spíše severská, varianta skořicových šneků je ještě o stupeň více aromatická díky použití silně vonícího kardamomu, který ve spojení s chutí skořice vytváří nezapomenutelný zážitek. Tyto pletence, pečené v praktických papírových formách, si po upečení udrží svůj krásný zatočený tvar a měkkost. Jsou ideální volbou pro ty, kteří milují nadýchané pečivo, ale chtějí se vyhnout suchým, přepečeným okrajům, protože formu papírové formy je dokonale chrání.
Klíč k úspěchu severského kynutého pečiva spočívá v kvalitě másla a přesné teplotě mléka při aktivaci droždí. Ačkoliv se kynuté těsto může zdát jako komplikovaný úkol, tento recept je navržen tak, aby byl překvapivě snadný i pro začínající pekaře. Výsledkem je pečivo, které má uvnitř jemné, vláčné a díky brusinkové marmeládě i příjemně ovocné srdce. Můj tip zní: Zkontrolujte čerstvost kvasnic – aktivní čerstvé kvasnice jsou základem, poznáte je tak, že kvásek začne po 10 minutách na povrchu pěnit.
Recept na kynuté skořicové pletence s ovocnou náplní
Příprava tohoto receptu spočívá především v trpělivost při kynutí, které probíhá ve dvou fázích a dohromady zabere 60 minut čistého času. Aktivní práce s těstem a přípravou náplně činí asi 30 minut. Celkový čas, který strávíte v kuchyni, včetně pečení, je tedy přibližně 120 až 140 minut (dvě až dvě a půl hodiny). Z tohoto množství těsta připravíte 12 až 14 kusů krásně velkých pletenců, které se vejdou do standardních papírových forem.
- Příprava kvásku a těsta: 15 minut
- První kynutí: 40 minut
- Příprava náplně: 5 minut
- Tvarování a plnění: 15 minut
- Druhé kynutí: 20 minut
- Pečení: 20 až 25 minut
Ingredience k přípravě pletenců
Suroviny na těsto
- 600 g hladké mouky
- 150 g čerstvého másla
- 250 ml plnotučného mléka
- 40 g čerstvých kvasnic
- 1 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- Špetka soli
Ingredience na náplň
- 100 g másla
- 10 lžic krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 3 lžíce brusinkové marmelády
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na plněné pletence Postup při přípravě lahodných plněných pletenců
1. Začněte aktivací kvasnic. Mléko je potřeba ohřát přesně na 37 stupňů, což zhruba odpovídá teplotě lidského těla. Teploměr zajistí přesnost.
2. Do vlažného mléka rozdrobte 40 gramů čerstvých kvasnic a metličkou je rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí. Nechte směs odstát na teplém místě po dobu 10 až 15 minut, aby se vytvořil kvásek – uvidíte, jak se na povrchu objeví bohatá pěna.
3. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na plněné pletence 4. Do velké mísy nebo mísy kuchyňského robotu nasypte odvážených 600 gramů hladké mouky.
5. Přidejte špetku soli, lžičku skořice a lžičku kardamomu. Doprostřed mouky udělejte důlek a do něj vlijte připravený kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vejce.
6. Nyní začněte vypracovávat těsto. Použijte hnětací hák v robotu nebo hněťte ručně minimálně 8 až 10 minut, dokud nevznikne hladké, elastické těsto, které se nelepí na stěny mísy.
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na plněné pletence
Vánočka ze sedmi: Vánoce se blíží a je potřeba umět správně zaplést vánočky. S námi to zvládnete i ze sedmi pramenů
7. Mělo by být měkké a poddajné. Mísu zakryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechejte ji na teplém místě (například v mírně předehřáté troubě, kterou jste následně vypli) kynout po dobu 40 minut, dokud zdvojnásobí svůj objem.
8. Mezitím si připravte náplň. V menším kastrůlku rozpusťte 100 gramů másla. Jakmile je máslo tekuté, přidejte 10 lžic krystalového cukru.
9. Směs krátce zahřejte, aby se cukr zčásti rozpustil, ale nechte máslo probublávat jen velmi krátce.
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na plněné pletence 10. Stáhněte z plotny a přidejte lžičku skořice, lžičku kardamomu a 3 lžíce brusinkové marmelády. Vše pořádně zamíchejte, dokud nevznikne hustá, lehce zrnitá, ale roztíratelná hmota.
11. Vykynuté těsto vyklopte z mísy a rozdělte ho na dva stejné díly. Každý díl těsta rozválejte na pomoučněné ploše do tvaru velmi tenké, obdélníkové placky, ideálně silné jen 3 až 4 milimetry.
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na plněné pletence 12. Placku rovnoměrně potřete polovinou připravené náplně. Náplň nanášejte až k okrajům. Poté těsto srolujte do pevné rolády po delší straně.
13. Roládu podélně rozřízněte ostrým nožem tak, že vám vzniknou dvě dlouhé poloviny s viditelnými vrstvami náplně.
14. Obě poloviny zamotejte do sebe, abyste vytvořili tvar pletence nebo spirály, a konec pečlivě utěsněte.
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na plněné pletence
Špaldové churros obalené ve skořicovém cukru: Sladký skvost ze Španělska, pro který nemusíte letět přes celou Evropu, ale snadno si ho připravíte doma
15. Připravte si plech na pečení vyložený pečicím papírem. Na plech umístěte papírové formy na pečení (například ty na muffiny nebo speciální vyšší formy na briošky).
16. Pletence opatrně stočte do kruhu a umístěte je do připravených papírových forem. Formy zajistí, že si těsto během pečení udrží svůj krásný tvar a náplň nevyteče.
17. Nechejte pletence v formách ještě 20 minut kynout na teplém místě. Potřete rozšlehaným vejcem.
18. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté pletence v papírových formách pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou krásně zlatohnědé.
19. Po upečení je vytáhněte a nechte je vychladnout na mřížce.
Tipy redakce:
- Pro lepší náplň rozmixujte brusinky: Aby byla náplň dokonale roztíratelná, doporučuji brusinkovou marmeládu před přidáním do másla krátce rozmixovat tyčovým mixérem, marmeláda tak bude hladší.
- Přesnost u másla a mléka: U kynutého těsta se snažte dodržet přesné teploty; mléko na 37 stupňů pro kvasnice a máslo jen rozpuštěné, ne horké, jinak byste kvasnice mohli spálit.
- Kardamom rozdrťte čerstvý: Namísto mletého kardamomu použijte celé lusky, které rozdrtíte v hmoždíři; čerstvě drcený kardamom dodá těstu mnohem intenzivnější a autentičtější severskou vůni.
- Zamražení před pečením: Pokud pečivo nesníte hned, můžete vytvarované pletence zamrazit (před druhým kynutím); před pečením je stačí nechat rozmrazit a nakynout v formách, pak je pečte 25 minut při 180 stupňů.
Nadýchaní skořicoví šneci s máslovou náplní: Když je venku sychravo, nic nezahřeje tak příjemně, jako plech čerstvě upečených skořicových šneků
Švédský sypaný koláč s tvarohem a ořechy podle receptu z roku 1989 ze sypané směsi. Žádné hnětení, jen sypat, zalít a nechat troubu dělat kouzlo
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Foto a recept Evelina