Prověřený recept na kvašáky. Chutnají báječně, křupou a zvládne je i kuchařský analfabet. Nesmí chybět kousek chleba. Zpracujte šikovně přehršel okurek, pochutnejte si a posilněte svoje zdraví. Stačí zeleninu nechat správně zkvasit.
Pokud se vám letos urodilo tolik okurek, že již nevíte, co s nimi, neváhejte je zkvasit. Mléčné kvašení neboli fermentace patří mezi jedny z nejstarších způsobů, jak konzervovat zeleninu. Je skutečně snadné, takže ho zvládne každý, a navíc kvašené okurky (i jiné druhy zeleniny) mají řadu prozdravotních vlastností. Šikovně zpracovat takto můžete i přerostlé kusy.
Jak kvašená zelenina prospívá zdraví
Na kvašených okurkách si nejen pochutnáte, ale poděkuje vám za ně i vaše zdraví. Obzvlášť spokojená budou střeva, kvašené okurky totiž obsahují nálož prospěšných probioticky působících bakterií, kyseliny mléčné a vlákniny. Vysoké množství vitamínu C zase nakopne vaši imunitu. Kvašená zelenina je lehce stravitelná a dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Recept na nejlepší kvašené okurky
Další výhodou kvašených okurek je, že vás jejich příprava nepřijde nijak draho. Kromě okurek budete potřebovat ještě:
- sůl – nejlépe kamennou nejodovanou
- vodu
- rybízové, třešňové, křenové nebo hroznové listy
- kousek křenu
- 3 – 4 stroužky česneku
Nejprve si připravte nálev – vodu přefiltrujte, svařte se solí a nechte vychladnout. Na litr vody počítejte jednu vrchovatou polévkovou lžíci soli. Než nálev vychladne, připravte si zbylé ingredience. Česnek oloupejte, okurky, listy i křen pečlivě umyjte a nechte okapat. Nakonec každou okurku propíchněte vidličkou. Vše střídavě naskládejte do vhodné nádoby (buď speciálního nakládacího hrnce, nebo pětilitrové zavařovací sklenice) a zalijte nálevem. Navrch můžete přidat kousek starého chleba, který urychlí proces fermentace.

Foto: Freepik
Přípravu kvašených okurek zvládne každý
Pamatujte, že všechny okurky musí být ponořené pod hladinou vody, jinak by se začaly kazit. Využít můžete speciálního těžítka, ale poslouží i malá zavařovací sklenice naplněná vodou. Nádobu uzavřete, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte několik dní kvasit. Obsah pravidelně kontrolujte a odebírejte přebytečnou vodu a pěnu, která se na povrchu utvoří. Jakmile se lák promění v matný, můžete ochutnávat. Kvašené okurky přechovávejte v lednici, vydrží tam několik týdnů.
Kvašené okurky fantazii meze nekladou
Pokud rádi experimentujete, můžete si s kvašáky trochu více vyhrát a obohatit je o další ingredience. Přidat k nim můžete například mrkev nebo cibuli. Kvašené okurky si také rozumí s celou řadou koření, jakým je květ kopru, bobkový list nebo nové koření. Vyzkoušet však můžete i koriandr nebo chilli papričku. S kořením však postupujte opatrně, aby ve výsledku nepřebilo chuť samotných okurek.
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723651/,
https://www.healthline.com/nutrition/fermented-foods,
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2021.670278/full,
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619302315,
https://www.culturesforhealth.com/learn/fermentation/fermented-pickles-lacto-fermentation/,
https://www.nutritionadvance.com/health-benefits-of-fermented-foods/
Náhledové foto: Freepik
The post Prověřený recept na kvašáky. Chutnají báječně, křupou a zvládne je i kuchařský analfabet. Nesmí chybět kousek chleba first appeared on Naše zahrada.