Tentokrát jsem ale nechtěla jít cestou pokus–omyl. Proto jsem se obrátila na odborníka, se kterým už mám zkušenost, na psychologa a vedoucího terapeuta Martina Cvrkala. S Martinem se setkávám každé dva týdny. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o sestavení jídelníčku, ale je to mnohem víc. Na našich schůzkách totiž mluvíme i o mém vztahu k jídlu, o tom, proč sahám po určitém soustu v určité situaci, o emocích, které se skrývají za přejídáním, a o tom, jak si nastavit realistická očekávání. Právě tahle psychická stránka pro mě hraje obrovskou roli, možná ještě větší než samotné jídlo.
Proč jsem se rozhodla znovu začít
Měla jsem pocit, že už dál nemůžu. Moje tělo mi začalo dávat jasné signály, zadýchávání při chůzi, bolest kloubů, pocení při sebemenší aktivitě. A pak tu byl i ten stud. Vlezla jsem do šatníku a nic mi nebylo. Zrcadlo se stalo nepřítelem a já se cítila jako vězeň vlastního těla. Každý má svou hranici, za kterou nechce jít. Já jsem tu svou překročila. A tak jsem věděla, že musím něco udělat, ne za měsíc, ne „až se to bude hodit“, ale hned.
První dva týdny
Po měsíci mám dole 6,5 kila. Je to skvělé povzbuzení, i když vím, že začátky bývají rychlejší. Nechci se upínat k číslům na váze, spíš se učím vnímat, jak se cítím. A cítím se lehčí, volnější, srovnalo se mi trávení a dokonce i vyprazdňování, což je možná téma, o kterém se nemluví, ale v praxi je nesmírně důležité. První týden byl těžký. Hlavou mi běželo, že si půl roku nedám zmrzlinu, víno na oslavě nebo oblíbené dobroty. Přepadaly mě chvíle zmaru, říkala jsem si, jestli jsem nezačala moc brzy, jestli jsem to neměla odložit. Ale zároveň jsem věděla, že už čekat nešlo. Naopak, kdybych to odložila, za měsíc bych na tom byla jen hůř. Zajímavé je, že po pár dnech se žaludek stáhl a pocit hladu vymizel. Teď musím spíš hlídat čas a připomínat si, že mám jíst. To je pro mě nová zkušenost, necítit hlad. Najednou se učím poslouchat tělo jinak.

Tak tohle jsem já, Gábi, která je nespokojená ve svém těle a dietu jsem započala s 91 kg!
Jak zvládám každodenní situace
Jídlo dostávám připravené vždy na 14 dní dopředu, snídaně, oběd, svačinu a večeři. Doplním si je zeleninou, občas tvarohem, cottage sýrem, šunkou nebo vejci. Ale samozřejmě nastávají chvíle, kdy jídlo nemám po ruce, třeba když se zdržím na procházce se psem nebo s přáteli. V tu chvíli musím improvizovat, obvykle sáhnu po kuřecím mase nebo něčem jednoduchém, co je dostupné, třeba salát, ale tam samozřejmě třeba hlídat zálivku, cukr a zakázané druhy zeleniny. Na narozeninové grilovačce jsem si zase dala kousek masa a sýr s okurkou. Nebylo to „podle plánu“, ale byla jsem v klidu, není to o stoprocentní dokonalosti, ale o schopnosti udržet směr. A pak je tu i moje letní slabost, točená zmrzlina. Letos ji mít nebudu, a přiznávám, že mě to trochu bolí. Ale snažím se dívat na to, co získám, ne na to, co si odpírám.
Terapie jako klíčová část cesty
Martin mě učí nejen, co jíst, ale hlavně jak přemýšlet o jídle. Uvědomuji si, že dieta sama o sobě nestačí. Pokud nezměním svůj postoj, pokud nepochopím, proč se mi to v minulosti vymklo z rukou, riskuji, že za pár let skončím znovu na začátku. A to nechci. Proto vnímám terapii jako klíčovou součást procesu. Pomáhá mi zvládat emoce, hledat nové strategie, budovat zdravější vztah k sobě i k jídlu. Už teď cítím, že to bude možná ten největší přínos, víc než samotná dieta.
Každý měsíc nový report
Rozhodla jsem se, že si povedu něco jako „deník hubnutí“. Každý měsíc sepíšu, jak se mi daří, co se změnilo, jaké mám výsledky a co jsem se o sobě dozvěděla. Chci tak mít nejen kontrolu nad svým postupem, ale i zpětnou vazbu, protože tahle cesta není jen o kilech, ale hlavně o poznání sebe sama. Vy mě na té mé cestě můžete sledovat a třeba se ke mně dokonce přidat. Centrum Victus a program, který mi poskytuje zázemí, je pro mě jistotou, ale největší roli hraje kombinace diety a terapie s Martinem. Věřím, že právě tahle cesta mě dovede k cíli, ne k rychlému shození kil, ale k trvalé změně, ke zdraví a k životu, který si zase budu užívat naplno.
Mgr. Martin Cvrkal Psycholog, psychoterapeut a fyzioterapeut s více než 15 lety zkušeností v práci s klienty s nadváhou a obezitou. Autor metody ICDT (Integrated Cognitive Diet Therapy), která propojuje psychoterapii a výživu. Člen odborných společností a aktivní přednášející na mezinárodních konferencích.
„Gábi krásně popisuje, jak u ní relativně rychle vymizel pocit hladu – to je účinek ketózy, kdy tělo začíná využívat ketony, které nejen dodávají energii, ale také tlumí chuť k jídlu. Stejně důležité ale je, že se spolu v terapii zaměřujeme na spouštěče a myšlenky, které vedou k jedení mimo plán. Je skvělé, že Gábi před nimi neutíká a nestydí se za ně – protože právě „chyby“ jsou pro nás ten nejlepší zdroj informací. Vlastně na ně v terapii čekáme, abychom s nimi mohli pracovat a proměnit je v cestu k trvalé změně. Nebojte se svých chyb, nestyďte se za ně – využijte je ke změně. Nejlépe s pomocí psychoterapeuta. Na psychoterapii můžete v rámci programu psychosociální podpory získat příspěvek od zdravotní pojišťovny až 5 000 Kč. Velké oblibě se těší také naše skupinové terapie, které i díky efektu sdílení přinášejí klientům velkou podporu – a právě díky příspěvkům pojišťoven mohou být navíc plně hrazené." |
Zdroj: Autorský článek
Související články