Šťavnatá bomba plná bakterií
Melouny patří k nejoblíbenějším letním plodům. Jejich kombinace vysoké vlhkosti a cukru však vytváří ideální prostředí pro množení mikroorganismů – zejména pokud jsou po rozkrojení delší dobu mimo lednici. „Lidé často meloun ani neumývají, protože si myslí, že slupka není důležitá. Ale právě na ní se během sklizně a přepravy usazují bakterie z půdy, vody nebo z rukavic pracovníků. A pokud se při krájení dostanou do dužiny, může začít řetězec infekce,“ upozorňuje imunolog Adrián Doboly z biotechnologické laboratoře Natures. Nejčastěji se jedná o Salmonella enterica, Listeria monocytogenes či Escherichia coli – bakterie, které způsobují závažná střevní onemocnění.
Zrádná iluze čistoty
Stejně jako meloun i led ve sklenici působí osvěžujícím a neškodným dojmem. Právě proto mu málokdo věnuje pozornost. Pokud je však vyroben z kontaminované vody, skladován ve znečištěné nádobě nebo s ním bylo manipulováno neumytýma rukama, může se stát tichým přenašečem bakterií. Ty totiž přežijí i zmrazení. Chlad je sice dočasně zpomalí, ale nezabije. „Salmonela nebo E. coli mohou v ledu ‚spát‘ celé dny. Jakmile se led v nápoji začne rozpouštět, bakterie se aktivují a dostanou se přímo do trávicího traktu,“ vysvětluje Doboly. Riziko je o to větší, když se led skladuje v otevřených nádobách v mrazáku a při servírování se s ním manipuluje bez dodržení hygieny.
Salmonela nehrozí jen z vajec
Více než polovina případů salmonely se vyskytne během letních měsíců. Salmonella enterica je nejrozšířenějším typem a způsobuje silné průjmy, zvracení, horečky a křeče. „Vážnější průběh salmonelózy hrozí především malým dětem, seniorům a osobám s oslabenou imunitou,“ vysvětluje Adrián Doboly. „Tyto skupiny mají sníženou schopnost rychle reagovat na patogeny, a proto u nich může infekce rychleji vést k dehydrataci, vysokým horečkám nebo – v extrémních případech – až k sepsi,“ dodává. Právě u těchto rizikových skupin je důležité dodržovat hygienu při manipulaci s potravinami a zvážit také cílenou podporu imunity.

Foto: Shutterstock
Jak souvisí imunita se salmonelou?
Ne každý, kdo pozře bakterii, automaticky onemocní. O tom, zda se infekce rozvine, rozhoduje kvalita naší imunity. „Pokud je imunitní systém v dobré kondici, dokáže salmonelu zneškodnit dříve, než se stihne rozšířit. Ale pokud je oslabený – například stresem, vyčerpáním nebo nedostatkem živin – patogen má volnou cestu,“ vysvětluje Doboly. Jedním z přirozených způsobů, jak imunitu posílit, je užívání beta glukanů.
Proč užívat beta-glukany?
Beta glukany jsou přírodní látky, které pomáhají tělu lépe rozpoznat a zvládat bakterie, viry a jiné hrozby. Neúčinkují jako antibiotikum – místo toho stimulují imunitní systém, aby reagoval rychleji a účinněji, když do těla pronikne například i salmonela. „Beta glukany fungují jako trénink pro imunitu. Pomáhají jí všímat si problému dříve, než se rozvine. Čím lépe máme připravenou obranu, tím menší šanci má infekce. Ideální je užívat je denně – hlavně v obdobích, kdy jsme více vystaveni bakteriím, například v létě při cestování, grilování nebo konzumaci rizikových potravin. Vhodná denní dávka je kolem 5 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti,“ vysvětluje Adrián Doboly z Natures.
Osvěžení v horku by nemělo skončit na pohotovosti. Letní potraviny jako meloun či led mohou být rizikové, pokud podceníme hygienu – nebo imunitu. Kombinace důsledné prevence a rozumné podpory těla, například pomocí beta glukanů, může být klíčem k tomu, abyste léto přežili ve zdraví – a ne s infuzí v ruce.
Zdroj: imunolog Adrián Doboly z biotechnologické laboratoře Natures
Související články