Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pochází ze Středomoří, ale zdomácněla už i nás v Česku. Kromě toho, že ji najdete v mnoha zahrádkách, zatoulala se v teplejších oblastech i do volné přírody. Můžeme tomu být rádi, protože je nejen krásná a voňavá, ale také užitečná. Patří mezi medonosné rostliny, léčí mnoho neduhů a lze ji použít i jako aromatické koření v kuchyni.

Foto: Shutterstock
Dobromysl jako léčivka
Používání voněkrasu, zimní majoránky, červené lebedy nebo pamajoránu, jak se oreganu mezi lidmi přezdívalo, sahá hluboko do historie. Staří Egypťané si bylinku nemohli vynachválit coby lék proti křečím a bolestem, středověcí bylinkáři ji vnímali i jako ochranu před temnými silami a zařadili ji mezi devatero „svatojánského kvítí“, které mělo mít kouzelnou moc. V dnešní době ji bylinkáři předepisují na nespočet neduhů. Ostatně, o jeho zdraví prospěšných účincích pojednávají i moderní odborné studie.
- V první řadě, jak už její název napovídá, je balzámem pro ztrápenou mysl. Má zklidňující účinky, odbourává stres a napomáhá klidnému spánku a usínání.
- Pomáhá čistit zahleněné plíce, léčit nemoci průdušek či chronický zánět sliznice (katar) a ulevuje i od trýznivého suchého kašle. Celkově je prospěšná při respiračních onemocněních.
- Je silným přírodním antibiotikem, působí dezinfekčně a protizánětlivě, ničí i kvasinky a plísně. V některých zemích je oregano dokonce používáno ke konzervaci potravin.
- Prospívá žaludku, zlepšuje trávení a ulevuje od plynatosti.
- Příznivě upravuje stolici – poradí si s průjmem i zácpou.
- Mírní křeče, takže je vhodná i při menstruačních bolestech. Na menstruaci má pozitivní vliv i v souvislosti s její pravidelností.
- Ulevuje od potíží revmatikům.
- Zlepšuje krevní oběh a celkovou odolnost organismu. Bylinkáři dobromysl předepisují i slabým, špatně prospívajícím dětem.
Dobromysl nemá žádné negativní účinky, ale samozřejmě platí to, co vždy. Ani s dobrými věcmi se to nesmí přehánět. „Při dlouhodobém používání vyšších dávek se mohou objevit komplikace v činnosti štítné žlázy,“ zmiňuje pořad Kouzelné bylinky.
„Sbírá se těsně před začátkem kvetení, jakmile se začnou otevírat první květy, a to celou, asi 25 cm dlouhou horní část rostliny i s listy,“ doporučuje MUDr. Zbyněk Mlčoch, autor webu Bylinky pro všechny.

Foto: Shutterstock
Oregano jako koření
Dobromysl je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je součástí takzvané provensálské směsi bylinek a nemůže chybět v nejrůznějších polévek, omáček nebo pečeného masa. A samozřejmě nesmí chybět na pizze. Nejen že pokrmům dodá svou typickou vůni a chuť, ale strávníci bylinku ocení i po hostině. Jak už bylo řečeno, mírní zažívací potíže.
Jak dobromysl pěstovat?
Není to vůbec složité, stačí zasadit ji na správné místo a do správné zeminy. Pak se bude bujně rozrůstat a dělat vám jen radost. Nejlépe se jí daří na slunném stanovišti a v propustné, hlinitopísčité půdě. Nemusíte si dělat starosti se zálivkou, suchá až polosuché zemina jí vyhovuje. Bylinka je mrazuvzdorná, takže jde i v našich končinách o trvalku. Pěstovat ji můžete také v nádobě na balkóně nebo na parapetu okna směrovaného na slunnou stranu.
Zdroj informací: Bylinky pro všechny, Kouzelné bylinky, Zahradnictví Flos, Wikipedia, National Library of Medicine - Jacob P Veenstra, Jeremy J Johnson: Oregano (Origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health
Související články