Milujete sladké a hledáte recept na opravdu výjimečný dezert? Přinášíme vám inspiraci na luxusní buchty, které nadchnou vaše chuťové buňky a stanou se významnou pochoutkou každé oslavy nebo návštěvy.
Perník s jablky a čokoládou Buchta „Orgasmus“ Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou Krtkův dort na plechu Perník s jablky a čokoládou Jedním z nejoblíbenějších receptů na buchtu je perník s jablky a čokoládou. Tento perník je luxusní právě díky své vláčnosti z nastrouhaných jablek. Kousky vlašských ořechů dodají perníku křupavost, a čokoládová poleva na povrchu udělá z tohoto dezertu skutečnou pochoutku.
Ingredience: 200 g polohrubé mouky 100 g cukru krupice 1 vejce 1 kypřící prášek do pečiva 1 lžíce perníkového koření 3-4 lžíce holandského kakaa 130 ml slunečnicového oleje 120 ml mléka 2 střední jablka 2 hrsti nalámaných vlašských ořechů Postup: Předehřejte troubu na 170 stupňů. Oloupejte a nastrouhejte jablka. Smíchejte jablka s ostatními ingrediencemi a důkladně promíchejte. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut. Po upečení perník polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte kokosem. Foto: Unsplash.com Buchta „Orgasmus“ Tento dezert je známý svým odvážným názvem, který však plně odpovídá jeho neodolatelné chuti. Kombinace ananasu, mascarpone a ořechů vytvoří harmonii chutí, kterou si zamilujete.
Ingredience: 1 plechovka ananasu (565 g) 1 hrnek cukru krupice 1,5 hrnku polohrubé mouky 2 vejce Krém: 2 mascarpone 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce zakysané smetany Postup: Ananas rozmixujte i se šťávou a smíchejte s cukrem, vejci a moukou s práškem do pečiva. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte 15-20 minut. Na vychladlé těsto rozetřete krém připravený z mascarpone, zakysané smetany a vanilkového cukru. Na závěr polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte nasekanými ořechy. Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou Další výbornou variantou je buchta s pudinkem a zakysanou smetanou. Tento dezert kombinuje jemnou chuť vanilkového pudinku a osvěžující zakysanou smetanu. Nejlépe chutná vychlazená.
Ingredience: 4 vejce 250 g cukru 1 hrnek oleje 1 hrnek mléka 400 g polohrubé mouky 2 lžičky prášku do pečiva 2 sáčky vanilkového pudinku 2 zakysané smetany 2 vanilkové cukry mletá skořice Postup: Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte olej a mléko, nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte na vymazaný plech a rovnoměrně na něj nalijte uvařený pudink podle návodu. Pečte při 180 °C přibližně 30 minut. Na vychladlou buchtu natřete zakysanou smetanu a na závěr posypte vanilkovým cukrem se skořicí. Foto: Unsplash.com Krtkův dort na plechu Krtkův dort je klasika, kterou nelze nemilovat. Lahodná náplň z banánů, šlehačky a strouhané čokolády je zkrátka neodolatelná. Chcete-li uspokojit větší množství mlsných jazýčků, vsaďte na variantu na plech. Náš recept na krtkův dort z plechu má ještě jednu velkou výhodu – je opravdu rychle hotový.
Ingredience Na těsto:
225 ml slunečnicového oleje 2 vejce 240 g krupicového cukru 1 balení vanilkového cukru 240 g hladké pšeničné mouky špetka soli 1 balení kypřicího prášku do pečiva 4 lžíce kakaa holandského typu 250 ml mléka máslo na vymazání formy Na náplň:
600 g smetany ke šlehání 3 balení ztužovače smetany 1 balení vanilkového cukru 100 g čokoládových hoblin z tmavé čokolády 8 banánů (dohromady cca 1,2 kg) Postup Předehřejte troubu na 180 °C. Vyšlehejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr do hladké směsi. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a kakaem. Střídavě s mlékem zapracujte po částech všechny suroviny do jedné hmoty. Těsto nalijte do připraveného plechu a pečte asi 20–25 minut. Vychladlý korpus vydlabejte lžící asi 1 cm hlubokou jamku po celém povrchu. Vydlabané těsto rozdrobte do mísy a odložte stranou. Na náplň vyšlehejte šlehačku, přidejte ztužovač a vanilkový cukr. Čokoládové hobliny vmíchejte do připravené šlehačky. Banány oloupejte, nejdříve je rozpulte příčně a pak i podélně a vzniklé čtvrtiny naskládejte na vydlabaný korpus. Na banány rovnoměrně naneste vrstvu šlehačky. Povrch drobky z vydlabaného korpusu. Nechte dobře vychladit v lednici. Zdroje: Autorský článek – Eliška Dvořáková, http://www.smoothcooking.cz/2017/05/jablecny-pernik.html, https://www.toprecepty.cz/recept/4980-buchta-orgasmus/, https://www.recepty.cz/recept/buchta-s-pudinkem-a-zakysanou-smetanou-167696, https://www.apetitonline.cz/recept/krtkuv-dort-na-plech