Za ideálních podmínek tělo získá veškeré potřebné vitamíny a minerály ke správnému fungování ze stravy. Jak ale vysvětluje nutriční expertka Kim Chin, RD, ne vždy je však strava dostatečně pestrá nebo může dojít k poklesu hladiny vitamínů či minerálů v důsledku nemoci či užívání léků. V takových případech pak lidé často sahají po potravinových doplňcích, aby dostatečný přísun vitamínů a minerálů zabezpečili. Užívání vitamínů však s sebou nese jisté úskalí, o kterých málokdo ví, některé doplňky se totiž vůbec nedoporučují užívat společně.
Železo a vápník Železo je důležité pro správné fungování celého těla, protože ovlivňuje schopnost krve přenášet kyslík. Jeho dlouhodobý nedostatek může způsobit chudokrevnost, tedy anémii . Zvýšenou potřebu železa mají sportovci, těhotné ženy, staří lidé a děti. Pro tyto skupiny je také důležitý zvýšený přísun vápníku, který má zásadní vliv na hustotu a pevnost kostí a zubů.
Pokud však budete tyto doplňky užívat současně, naváží se na sebe a tím se výrazně sníží jejich vstřebatelnost. Nejlepší je proto užívat železo nalačno, ideálně spolu s vitamínem C, který jeho vstřebatelnost zvyšuje , můžete jej tedy zapít například citronovou vodou nebo džusem. A až po 2 až 3 hodinách užít vápník. Železo také negativně ovlivňuje vstřebávání některých antibiotik, proto se při vyzvedávání receptu poraďte s lékárníkem a případně na dobu léčby antibiotiky železo zcela vysaďte.
Vápník a hořčík Podobná situace jako u kombinace železa a vápníku nastává také u hořčíku. Jak vyplývá z množství studií , pokud užijete hořčík samostatně, vstřebá se mnohem větší množství, než když jej užijete s vápníkem . Vápník totiž vstřebávání hořčíku blokuje. Na druhou stranu, pokud vám jde o vápník jako takový (například když chcete posílit imunitní systém a kosti), kombinace s hořčíkem je naopak velmi dobrá, protože hořčík dostupnost vápníku podporuje.
Chcete-li zvýšit příjem hořčíku, například kvůli podpoře imunitního, kardiovaskulárního a nervového systému či proti křečím nebo obecně na svaly, užívejte jej současně s vitamínem B6, a to před jídlem. Tak se vstřebá nejlépe.
i Zdroj fotografie: Depsitphotos Omega-3 je hojně dostupná i z potravin Omega-3 a Ginko biloba Dalšími oblíbenými doplňky stravy jsou ginko biloba a omega-3, o jejichž benefitech jste se na JakZdravě.cz mohli dočíst již mnohokrát . Obě tyto látky mají pozitivní vliv na mozek, lidé je proto často užívají zároveň, když chtějí podpořit kognitivní funkce. I zde je však potřeba dodržet alespoň dvouhodinový rozestup , protože pokud omega-3 užíváte spolu s bylinami, jako je ginkgo biloba nebo česnek, může to vyvolat zvýšené srážení krve, což může dále způsobit vážné problémy v podobě krevních sraženin.
Vitamíny A, D, E a K Pokud se vitamín K užívá s jinými vitamíny rozpustnými v tucích, jako jsou vitamíny A, D nebo E, nemusí se dostatečně vstřebat. Obecně platí, že vitamíny rozpustné v tucích by se měly užívat samostatně a se stravou s obsahem tuku. Stejně jako v ostatních případech i zde dodržte minimálně dvouhodinový rozestup s dalšími vitamíny rozpustnými v tucích.
Multivitamin a vápník, zinek, draslík nebo hořčík Multivitaminy mohou narušovat vstřebávání minerálů , jako je železo a zinek. Proto užívejte mutivitamin vždy několik hodin před užitím minerálů vápníku, zinku, hořčíku nebo draslíku. Celkově je však lepší užívat jen ty vitamíny a minerály, které skutečně potřebujete doplnit, ale ne multivitamin jako takový.
Další problematické kombinace Problematika kombinace vitamínů a minerálů je však složitější. Jak upozornila nutriční specialistka Elle Penner, MPH, RD na webu EloHealth , i u následujících kombinací platí, že je lepší užívat je samostatně a mezi jednotlivými doplňky udržet již zmiňovaný dvou až tří hodinový rozestup:
Vitamín C + B12 : Vitamin C snižuje dostupnost B12. Draslík, vápník, zinek a hořčík : Vzájemně si konkurují, současné užívání tak není účinné.Měď a zinek : Zinek blokuje vstřebávání mědi (a to i ze stravy), pokud užíváte denně zinek, zvažte (s časovým rozestupem) i doplňování mědi.Zelený čaj a železo : Zelený čaj obsahuje sloučeninu, která se váže na železo a brání tak jeho efektivnímu vstřebávání.