Bylinky sbírali už naši předkové, nejen pro jejich léčivé účinky a jako ingredience či koření do kuchyně, ale nezřídka je používali i jako symbolickou ochranu proti zlu světa kolem sebe. Rostou volně na loukách, pěstujeme je na zahrádkách, můžeme si je koupit čerstvé i sušené.
Tento kvíz prověří, jak dobře znáte jejich jména, lidové přezdívky, využití v kuchyni či medicíně i zajímavosti, které se s nimi pojí. Možná že vás žádná otázka nepřekvapí, a pokud ano, pak se aspoň dozvíte zase něco nového. Až si projdete náš kvíz, můžete si přečíst vysvětlení správných odpovědí.
Vysvětlení správných odpovědí
Levandule úzkolistá
Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia), ta molům nevoní, a proto se vkládá ve vonných pytlíčcích do skříně. Mezi lidmi je ovšem pro svou uklidňující vůni velice oblíbená. Roste hlavně v teplejších oblastech a na slunných stanovištích. Používá se do čajů proti nespavosti.
Myší ocásek
Řebříčku obecnému (Achillea millefolium) se lidově říká myší ocásek podle tvaru jeho listů. Je známý jako bylina zastavující krvácení a podporující hojení ran. Mladé listy můžete zkusit přidat do salátů.
Majoránka
Majoránka zahradní (Origanum majorana) má jemně kořeněnou vůni a používá se především do bramborové polévky a do bramboráků. Zajímavé je, že ačkoliv je velmi oblíbená v české kuchyni, pochází ze Středomoří. V lidovém léčitelství se využívá proti nadýmání a k podpoře trávení.
Třezalka tečkovaná
Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je známá jako „bylina svatého Jana“. Kvete kolem 24. června, na svatého Jana, kdy se i tradičně sbírala. Čaj z třezalky působí proti mírným depresím, ale nesmí se kombinovat s některými léky.
Kopr vonný
Kopr vonný (Anethum graveolens) se používá v lidovém léčitelství proti nadýmání. Většinou se používá čerstvý do omáček, polévek nebo při zavařování okurek. Je známý svou specifickou vůní a podporuje trávení.
Druh tymiánu
Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) je blízce příbuzná tymiánu. Roste na loukách a stráních, kvete fialově a krásně voní. Čaj z ní pomáhá při kašli a nachlazení. Má i symbolický význam – v lidových pověrách byla ochranou proti zlým silám.
Bazalka
Bazalka byla už ve starověku považována za královskou bylinu – název „basilicum“ pochází z řeckého basileus (král). Kromě kuchyně, zejména té italské, se používala i v lidovém léčitelství proti bolestem hlavy.
Bez černý
Bez černý (Sambucus nigra) má květy používané na výrobu čajů a sirupů, jež pomáhají při nachlazení a pocení. Plody jsou využívány na marmelády a šťávy, ale syrové mohou být mírně jedovaté. Květy se tepelně upravují jako tzv. kosmatice, tj. řízky z květů obalené v těstíčku.
Pelyněk pravý
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je proslulý svou intenzivní hořkostí. Je klíčovou složkou legendárního absintu i bylinných likérů. V malém množství podporuje trávení, ale ve větším je toxický.
Meduňka lékařská
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) má citronovou vůni a čaj z jejích listů pomáhá při úzkosti a nespavosti. Pěstuje se snadno na zahrádkách i v květináči. Zajímavostí je, že meduňka přitahuje včely – odtud její latinský název Melissa. Připravila: Šárka Schmidtová