Podle překvapivé studie, kterou v pátek zveřejnila francouzská agentura pro bezpečnost potravin, obsahují skleněné láhve s vodou, nealkoholickými nápoji, pivem nebo vínem více mikroplastů než jejich ekvivalenty v plastových lahvích.
Vědci tyto drobné, většinou neviditelné kousky plastů objevili po celém světě – od vzduchu, který dýcháme, přes potraviny, které jíme, až po vnitřek lidského těla. Přestože neexistuje žádný přímý důkaz, že by tento masivní výskyt plastů škodil lidskému zdraví, otevřelo toto zjištění novou oblast výzkumu.
Mikroplasty jsou již prakticky všude
Guillaume Duflos, ředitel výzkumu francouzské agentury pro bezpečnost potravin ANSES, agentuře AFP řekl, že cílem bylo „prozkoumat množství mikroplastů v různých typech nápojů prodávaných ve Francii a prozkoumat, jaký dopad mohou mít různé obaly“.

Zdroj: Youtube.com
Výzkumníci zjistili, že ve skleněných lahvích nealkoholických nápojů, limonád, ledového čaje a piva je v průměru asi 100 částic mikroplastů na litr. To je pětkrát až padesátkrát více než množství zjištěné v plastových lahvích nebo kovových plechovkách.
„Očekávali jsme opačný výsledek,“ řekla agentuře AFP doktorandka Iseline Chaibová, která výzkum prováděla. Zjištěné vzorky se objevily převážně ve víčkách nádob. „Zjistili jsme, že ve skle měly detekované částice stejný tvar, barvu a složení polymeru – tedy stejný plast – jako barva na vnější straně víček, která skleněné lahve utěsňují,“ vysvětlila. Barva na víčkách měla také drobné škrábance, pouhým okem neviditelné, pravděpodobně způsobené třením mezi víčky při jejich skladování.“
V případě přírodní i minerální vody bylo množství mikroplastů ve všech případech relativně nízké, mezi 4,5 částicemi na litr ve skleněných lahvích a 1,6 částicemi v plastu. Také víno obsahovalo málo mikroplastů, a to i ve skleněných lahvích s víčky. Duflos uvedl, že důvod tohoto rozdílu „je třeba ještě vysvětlit“.
Nealkoholické nápoje však obsahovaly asi 30 mikroplastů na litr, limonády 40 a pivo asi 60. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná referenční úroveň pro potenciálně toxické množství mikroplastů, nelze v současné době říci, zda tyto údaje představují zdravotní riziko, uvedla agentura ANSES.
Dodala však, že výrobci nápojů by mohli množství mikroplastů uvolňovaných z uzávěrů lahví snadno snížit. Agentura testovala metodu čištění, která spočívala ve vyfukování uzávěrů vzduchem a jejich následném opláchnutí vodou a alkoholem, což snížilo kontaminaci o 60 %.
Komplexní a globální problém
Objev mikroplastů ve skleněných lahvích připomíná, že problém znečištění plastem je složitější, než se dosud myslelo. Zatímco plastové láhve jsou středem zájmu ekologů, tato studie naznačuje, že ke znečištění mikroplasty mohou přispívat i jiné materiály.

Zdroj: Youtube.com
Mikroplasty jsou drobné částice, obvykle menší než 5 milimetrů, které vznikají rozkladem větších plastových výrobků. Byly nalezeny v různých prostředích, od oceánů po zemědělskou půdu, a nyní i ve skleněných obalech. Výzkum vlivu mikroplastů na lidské zdraví stále probíhá, ale vědci se obávají jejich potenciálu působit jako přenašeče chemických kontaminantů a patogenů.
Tato studie poukazuje na potřebu dalšího výzkumu dopadu mikroplastů na zdraví a životní prostředí a také na potřebu vyvinout účinné metody pro snížení jejich přítomnosti ve spotřebitelských výrobcích. Pro řešení této globální výzvy bude zásadní spolupráce mezi vědci, regulačními orgány a průmyslem.