<p>Letní měsíce lákají ke samosběru různých druhů ovoce i zeleniny. Košíky plné jahod, meruněk nebo česneku, to není žádná novinka. Na jihu Moravy ale mohou zájemci vyrazit i na samosběr rakytníku. Z tohoto blahodárného ovoce je možné připravit sirup, šťávu, džem, marmeládu, nebo likér.</p> <div class="infobox infobox--pravy">Rakytník je bohatý na vitamíny C, A, E a K, minerály, antioxidanty a omega mastné kyseliny, díky čemuž posiluje imunitu, podporuje zdraví srdce, cév a trávení, má protizánětlivé účinky a zlepšuje kondici pokožky.</div> <p>Za oranžovými bobulemi plnými vitamínů zájemci mohou vyrazit do od pátku 15. srpna do certifikovaného ekologického sadu ve Veselí nad Moravou, konkrétně v části Zarazice. <em>„Přijet můžete kdykoli během dne až do půlky září. S ohledem na počasí ale doporučujeme přijet co nejdřív. Z hlavní silnice odbočte k fotbalovému hřišti TJ Zarazice a přejeďte přes dva mostky, jeden přes řeku Moravu, druhý přes Baťův kanál. Za druhým mostkem hned za Baťovým kanálem musíte odbočit vpravo a po 50 metrech vlevo. Pak po polní cestě po pravé straně minete dvě pole s kukuřicí a jste tam. Stačí do navigace zadat Rakytníkový sad a vyrazit na cestu,“ </em>láká návštěvníky farmář <strong>Josef Kolínek</strong>.</p> <p>Zájemci o rakytník si mohou samosběr užít opravdu snadno. Stačí vybrat keře plné oranžových bobulí a pomocí zahradnických nůžek si nastřihnout tolik větviček, kolik je potřeba. Nůžky jsou k zapůjčení přímo v sadu a asi patnáct větviček váží přibližně jeden kilogram. Nasbírat je lze za minutu a stojí sto korun.</p> <p></p> <p>Doma lze bobule obrat ručně, nebo celé větvičky dát do mrazáku a pak bobule jednoduše oklepat. Během chvíle se všechny plody dostanou na dno hrnce. Z jednoho kilogramu větviček obsypaných plody vzejde asi osm set gramů rakytníkových bobulí připravených na další zpracování.</p> <p>Samosběr je osvědčený způsob prodeje přímo koncovému spotřebiteli. Pěstitel podle slov Kolínka dostane víc, než kdyby svou produkci prodával přes prostředníky nebo do obchodů, a spotřebitel má jistotu maximální čerstvosti ovoce z lokální produkce.</p> <p><em>„Další rakytníkové sady se nacházejí v nedaleké obci Blatnička, kde probíhal samosběr rakytníku v loňském roce. Rakytník tvoří plody až na dvouletých větvičkách, proto letos není v Blatničce mnoho ovoce a samosběr zde bude až v roce 2026. Samosběry v Blatničce a ve Veselí nad Moravou – Zarazicích se tak střídají. Zákazníci si mohou natrhat rakytník každoročně díky tomu, že je více sadů. Jednou v Blatničce, druhý rok v Zarazicích,“ </em>vysvětlil farmář.</p>