<p>Nepečená polomáčená kolečka s kokosem jsou přesně ten druh cukroví, který si zamilujete pro jeho jednoduchost, rychlost a výsledek, který vypadá jako z cukrárny. Jsou jemná, čokoládová, s nádechem exotiky díky kokosu – a hlavně, zvládne je připravit opravdu každý. Pokud hledáte něco, co ozvláštní váš vánoční stůl a přitom vás nezatíží dalším pečením, tohle je recept přesně pro vás.</p> <p>Tohle cukroví je ideální pro chvíle, kdy už máte napečeno, ale chcete ještě něco navíc – něco, co se nerozpadá, nelepí a přitom vypadá slavnostně. Kolečka se krásně vyjímají na tácu mezi klasickými rohlíčky a lineckým, a díky své polomáčené podobě působí elegantně a moderně. Kokos jim dodává nejen chuť, ale i vzhled připomínající čerstvě napadaný sníh.</p> <p>Inspirace pro tento recept sahá do dob, kdy se v domácnostech začaly objevovat první nepečené dezerty. V 80. a 90. letech se podobné recepty šířily mezi rodinami hlavně kvůli jednoduchosti a dostupnosti surovin. Dnes se k nim vracíme s novým pohledem – přidáváme kvalitní čokoládu, jemnější ořechy a nebojíme se ani trošky experimentování.</p> <p>A právě v tom je kouzlo těchto koleček – můžete si je upravit podle sebe. Místo klasických sušenek použijte kakaové nebo bezlepkové, ořechy vyměňte za lískové, kešu nebo pistácie. Do těsta můžete přidat kapku rumu, pomerančovou kůru nebo špetku skořice. A pokud chcete kolečka ještě víc ozdobit, zkuste je posypat jedlým třpytem nebo nasekanými oříšky.</p> <p>Nepečená polomáčená kolečka s kokosem jsou zkrátka cukroví, které se připravuje s lehkostí, vypadá krásně a chutná výjimečně. Přesně takové, jaké si přejeme mít na stole během Vánoc – bez spěchu, s radostí a chutí potěšit.</p> <p><span>Mleté sušenky smíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a mletými ořechy. Přidejte kakaový prášek, rozpuštěné máslo, mléko a ingredience důkladně zamíchejte.</span></p> <p><span>Ze vzniklé hmoty vytvořte váleček o šířce 3–4 cm, který zabalte do potravinové fólie a vložte ho na 2–3 hodiny do lednice. </span></p> <p><span>Na závěr připravte polevu smícháním čokolády s olejem a rozpuštěním směsi ve vodní lázni. Vychlazený váleček nakrájejte na kousky o šířce 1–1,5 cm a polovinu každého kousku ponořte do polevy. </span></p> <p><span>Nepečená polomáčená kolečka obalte v kokosové moučce a vraťte je zpět do lednice, kde je nechte ztuhnout. </span></p> <p><b><i>Tip: </i></b><i><span>Místo kokosové moučky můžete použít mleté ořechy. </span></i></p> <p><em>Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině <a href="https://www.facebook.com/groups/top.dezerty/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty</a>.</em></p> <h2>Videopostup krok za krokem</h2> <p><iframe src="https://www.youtube.com/embed/ZEuvs7-54QA?si=zFmBxYwlvXm-mX44" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p><span>Zdroj receptu: </span><a href="https://www.youtube.com/@jednostavnakuhinja" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><span>Jednostavna kuhinja</span></a></p> <p>Zdroj: <a href="https://varimedobroty.cz/recept/nepecena-polomacena-kolecka-s-kokosem/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">VařímeDobroty.cz</a></p><p>Autor: Markéta Bieleszová</p>