<p class="western">Louis Germain David de Funès de Galarza se narodil 31. července 1914 v Courbevoie u&nbsp;Paříže do <strong>španělské rodiny aristokratického původu</strong>. Přestože jeho rodiče pocházeli z&nbsp;urozeného prostředí, mladý Louis musel hledat svou cestu sám. Studoval hru na klavír a&nbsp;<strong><a href="https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/louis-armstrong-jazzovy-genius-s-vasni-pro-jidlo-jaka-byla-jeho-oblibena-jidla-neresti">živil se jako jazzový</a> pianista v pařížských barech</strong>, kde si získal oblibu nejen hudebním talentem, ale i svým osobitým humorem. K herectví se dostal až později, kdy absolvoval Simonovu hereckou školu a <strong>začal vystupovat v divadle</strong>. Průřez jeho filmografií ukazuje <strong>neuvěřitelnou škálu komediálních rolí</strong>, ve kterých se projevila jeho úchvatná mimika, energie a smysl pro humor.</p> <ul> <li> <p><strong>Zajímavost: </strong>Filmovou hvězdou se stal až ve svých 50 letech.</p> </li> </ul> <p></p> <h2>Kulinářské komedie, které se staly legendou</h2> <p>De Funèsova filmografie obsahuje desítky komedií, ale <strong>několik z nich se výrazně točí kolem gastronomie</strong>. Mezi nejznámější patří <em>Grand restaurant pana Septima</em> (1966), kde hraje <strong>majitele luxusní restaurace</strong>, který se dostane do problémů poté, co v jeho podniku zmizí zahraniční prezident (finguje svůj vlastní únos, aby si odpočinul). Film je plný situačních gagů a <strong>satiry na <a href="https://www.apetitonline.cz/poradna/petici-zakladnich-francouzskych-omacek-zvladne-kazda-dobra-kucharka-nebo-kuchar-ktere-jsou">francouzskou gastronomickou pýchu</a></strong>.</p> <p>Další ikonickou rolí je <strong>postava Charlese Duchemina ve filmu</strong> <em>Křidýlko nebo stehýnko </em>(1976). Zde ztvárnil <strong>váženého gastronomického kritika</strong>, který vede boj proti průmyslovému jídlu a fast foodové revoluci. Tento <strong>film dokonale reflektuje Funèsovu osobní <a href="https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/cedric-grolet-francouzsky-cukrar-ktery-vytvari-zakusky-jako-sladke-opticke-iluze">lásku k&nbsp;autentické kuchyni</a> a jeho odpor k umělým potravinám</strong>.</p> <p></p> <h2>Louis de Funès a jeho vášeň pro jídlo</h2> <p>Přestože ve filmech často hrál uštěpačného, cholerického a nervózního člověka, v soukromí byl Funès naopak klidný a rodinný typ. <strong>Miloval jednoduché, ale kvalitní pokrmy.</strong> Mezi jeho <strong>oblíbená jídla patřila ta z tradiční francouzské kuchyně</strong>, včetně <strong>vepřových ledvinek na hořčici</strong>. Miloval <a href="https://www.apetitonline.cz/recept/francouzsky-kohout-na-vine"><strong>coq au vin</strong></a> (<em>kohouta na víně</em>) <strong>nebo <a href="https://www.apetitonline.cz/recept/cibulova-polevka-se-syrovym-toustem">cibulovou polévku</a></strong>.</p> <p>Na svém statku v Clermontu si <strong>pěstoval vlastní zeleninu a bylinky</strong>, díky čemuž si mohl dopřávat opravdu čerstvé a kvalitní suroviny. Herec byl velmi <strong>pečlivý a vybíravý v tom, co jedl, a odmítal průmyslově zpracované potraviny</strong>.</p> <ul> <li> <p><strong>Zajímavost: </strong>Louis de Funès nebyl velký jedlík, zato si za kvalitní jídlo i potraviny rád připlatil.</p> </li> </ul> <p></p> <h2>Odkaz ve filmu i na talíři</h2> <p>Louis de Funès byl nejen mistr komedie, ale také člověk s <strong>hlubokým vztahem k dobrému jídlu</strong>. Jeho role v kulinářských filmech odrážely jeho skutečný životní styl a <strong>lásku k&nbsp;autentické <a href="https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/julia-child-zena-ktera-naucila-americany-varit">francouzské kuchyni</a></strong>. I dnes, desítky let po jeho smrti, baví jeho filmy diváky po celém světě a připomínají nám, že humor a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří.</p> <p>V knize <em>En cuisine avec Louis de Funès</em> najdeme <a href="https://www.apetitonline.cz/kvizy/kviz-filmove-hody-aneb-slavne-sceny-filmy-s-jidlem-na-kolik-si-jich-vzpomenete"><strong>recepty z filmů</strong></a>, kde komik hrál. Jedná se o&nbsp;pokrmy, které měl Louis de Funès skutečně rád. Jednalo se <a href="https://www.apetitonline.cz/recept/slovenska-zelnacka-kapustnica-se-susenymi-svestkami-klobasou"><strong>například o zelňačku</strong></a>, tvarohový koláč či <a href="https://www.apetitonline.cz/recept/jahodovy-dort-s-jahodovou-penou"><strong>jahodový dort</strong></a> zdobený bílou čokoládou.</p> <p></p> <h2>Co jste možná (ne)věděli:</h2> <ul> <li> <p>Kromě francouzštiny hovořil Louis de Funès také anglicky a španělsky.</p> </li> <li> <p>Živil se také jako kožešník, účetní, prodavač apod.</p> </li> </ul> <p><em>Zdroje informací:&nbsp;<a href="https://www.radiofrance.fr/franceinter/podcasts/les-80/les-80-de-nicolas-demorand-du-vendredi-11-novembre-2022-2646023">radiofrance</a>,&nbsp;<a href="https://www.discoverwalks.com/blog/france/top-10-intriguing-facts-about-louis-de-funes/">discoverwalks</a></em></p>