Proč je kyselina listová pro tělo důležitá?
Vitamín B9 neboli folát, jak zní odborné označení, je pro náš organismus životně důležitý. Ovlivňuje celou řadu tělesných pochodů. Už od chvíle, kdy jsme ještě v matčině lůně, ale bez jejího doplňování se neobejdeme po celý život. Nezbytně ho potřebujeme k růstu, dělení a regeneraci buněk, tvorbě nukleových kyselin (nositelé genetické informace), krvetvorbě, metabolismu bílkovin a zodpovědný je například i za správnou funkci nervové soustavy. Pomáhá odbourávat aminokyselinu homocystein, jejíž zvýšená hladina v krvi se dává do souvislosti se vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cévních mozkových příhod, potratů či vrozených vývojových vad.
Název kyselina listová nese syntetická forma vitamínu B9, kterou nalezneme v doplňcích stravy. |
Co může způsobovat nedostatek kyseliny listové?
Tělo si tento vitamín rozpustný ve vodě neumí vyrábět samo, a tak je odkázané na jeho konzumaci. Jestliže množství není dostatečné, odrazí se to v našem zdravotním stavu.
Plod v děloze strádá a nemůže se správně vyvíjet. Může docházet k vývojovým vadám mozku, míchy a rozštěpů rtů i patra, k poruše nervové trubice, opoždění růstu, nízké porodní hmotnosti, ale také k předčasnému porodu nebo potratu.
U dětí může kvůli nedostatku folátu dojít k poruše růstu.
Nedostatek vitamínu B9 se obecně projevuje únavou a poruchou krvetvorby. „Dostavuje se slabost, bledost, zapomnětlivost, výkyvy nálady,“ popisuje PharmDr. Kamila Horníčková z Lekárna.cz.
Kvůli nedostatku vitamínu B9 se dostavuje porucha trávení a změny až zánět na sliznicích, především v ústech.
Pokud by byl nedostatek folátu opravdu značný, může vést až k poruše plodnosti u obou pohlaví.
Hlavně u starších osob dochází k neuropsychickým poruchám, jako je deprese, degenerace míchy nebo polyneuropatie (onemocnění nervů projevující se mravenčením, necitlivostí, bolestí a svalovou slabostí v rukou a nohou).
Kvůli nedostatku kyseliny listové dochází ke ztíženému vstřebávání důležitých látek (malabsopci) a tím k anémii (chudokrevnosti).
Kolik kyseliny listové potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu B9 pro dospělé činí podle České společnosti pro výživu 400 mikrogramů DFE (folát v potravinách).
Žena, která plánuje těhotenství, měla by žena denně přijímat 600 mikrogramů kyseliny listové. „Zvýšený příjem kyseliny listové by měl být zahájen nejpozději čtyři týdny před otěhotněním a měl by pokračovat až do konce prvního trimestru,“ doporučuje Národní zdravotnický informační portál Ministerstva zdravotnictví.
Vyšší dávky kyseliny listové z potravinových doplňků stravy by naopak mohly být na škodu, přestože vedlejší účinky při předávkování doposud nebyly prokázány. Přesto se nedoporučuje překročovat denní dávku 1 000 mikrogramů.
Kde najít kyselinu listovou v běžné potravě?
Docílit dostatečného příjmu vitamínu B9 jen ze stravy je složité, ale ne nemožné. „Dobrými zdroji kyseliny listové jsou droždí (až 1 500 mikrogramů na 100 g), špenát, hlávkové saláty, chřest, rajčata, okurky, obiloviny (až 200 mikrogramů na 100 g). Mezi chudé zdroje patří kromě živočišných produktů (s výjimkou fermentovaných mléčných výrobků obsahujících až 23 mikrogramů na 100 g a jater obsahujících až 200 mikrogramů na 100 g) i ovoce. Využitelnost vitamínu B9 je vyšší ze živočišných zdrojů, ale obsah kyseliny listové v nich je nižší, proto dominantním zdrojem jsou potraviny rostlinného původu,“ uvádí portál Bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství s tím, že množství folátu negativně ovlivňuje tepelná úprava.
Zdroj informací: Národní zdravotnický informační portál, doc. MUDr. Miroslav Stránský - Preventivní účinky kyseliny listové, Interní medicína, PharmDr. Kamila Horníčková – Lékárna.cz, Bezpečnost potravin
Související články