Moderní medicína nám neustále přináší nové a účinnější léky, ovšem některé z nejlepších doplňků pro zdraví najdete takřka v každé domácnosti. Některé přírodní složky obsažené v potravinách mohou hrát důležitou roli jak v prevenci, tak podpoře léčby různých nemocí.
Co jsou to antokyany?
Ovoce a zelenina nejsou jenom zdrojem vitaminů, ale obsahují také antioxidanty, vlákninu či takzvané flavonoidy, především pak antokyany. Tato ve vodě rozpustná barviva jsou zdrojem fialové, červené a modré barvy plodin, jako jsou kupříkladu borůvky, švestky, třešně nebo fialové zelí či cibule.
Antokyany podporují zdraví srdce, metabolismus a dokonce snižují riziko vzniku celé řady onemocnění, od srdečních přes cukrovku až po některé typy rakoviny.
Zdravější srdce
Kardiovaskulární choroby patří mezi nejčastější příčiny úmrtí na celém světě. Antokyany a další flavonoidy mohou přispět k předcházení těchto chorob hned několika způsoby:
- zlepšují pružnost cév
- tlumí záněty
- brání nadměrnému shlukování krevních destiček
- příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu
Ačkoliv vědci stále zkoumají, jak na nás antokyany působí z dlouhodobého hlediska, dosavadní data naznačují, že zařadit je do jídelníčku se jednoznačně vyplatí.
Podpora rovnováhy krevního cukru
Ovoce má sice pověst „sladké potraviny“, nicméně v rámci vyváženého stravování může pomáhat udržet hladinu glukózy v normě. Kupříkladu vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů, zatímco polyfenoly (mezi něž se řadí i zmiňované flavonoidy) mají vliv na hladinu inzulínu.
Výhody fialových plodin se objevují také v souvislosti s diabetem 2. typu. Ukazuje se totiž, že antokyany mohou přispívat k udržování stabilnější hladiny cukru v krvi. I když většina výzkumů zatím probíhala převážně na zvířatech, předběžné výsledky jsou vcelku slibné.

━━ Plodiny obsahující antokyany mají blahodárné účinky na naše zdraví
Škála prospěšných látek
Pozitivní účinky ovoce a zeleniny ale nekončí u flavonoidů. Najdeme v nich také:
- Bohatý zdroj vitamínů a minerálů – zejména vitamíny A a C , dále vitamíny skupiny B, draslík či hořčík a mnoho dalšího, který podporuje imunitu, zdraví pokožky nebo správnou nervovou činnost.
- Antioxidanty – chrání naše buňky před poškozením, zpomalují proces stárnutí a mohou též snižovat riziko vzniku chronických nemocí.
- Protizánětlivé účinky – bobuloviny, citrusy, jablka či švestky obsahují látky, jež přispívají ke zmírňování zánětů v těle.
- Vlákninu – zlepšuje trávení, podporuje pravidelnou stolici a správné fungování střevní mikroflóry.
- Přirozený zdroj energie – cukry v ovoci poskytují rychlou energii bez zbytečných kalorií (samozřejmě v případě, že plody jíte celé, nikoli jako džusy).
Základem je rozmanitost
Různé výzkumy ukazují, že pestrost flavonoidů v potravinách je ještě důležitější než jejich množství – čím širší je škála barev a druhů ovoce a zeleniny, tím větší to má přínos pro naše zdraví.
V praxi to znamená, že není ideální jíst jednu odrůdu neustále, ale naopak je vhodné je každodenně střídat – střídejte borůvky s citrusy, hrozny, třešněmi, nektarinkami atd. Takovýto pestrý ovocný mix je pro tělo mnohem lepší než snězené kilogramy jediného druhu.
Závěr
Mějte na paměti, že ovoce a zelenina nejsou zázračné pilulky a nikdy nenahradí léky. Jsou spíše vítaným doplňkem k zdravému životnímu stylu a lékařské péči. Dopřejte si je každý den, pohrajte si s barvami a chutěmi a vaše tělo vám to jistě vrátí.
Zdroje článku: health.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.nature.com, www.medicalnewstoday.com, www.who.int, www.storicko.cz