<h2>Co je vlastně Tarte Tatin? </h2> <p>Podle nejznámější legendy vznikl tento obrácený jablečný koláč v 2. polovině 19. století v hotelu Tatin ve městě Lamotte-Beuvron. Hotel provozovaly sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy. <br />Traduje se, že dezert vznikl náhodou. Jedna ze sester (nejčastěji se uvádí Stéphanie) připravovala tradiční jablečný koláč, ale při manipulaci s ním se jí forma převrátila nebo koláč spadl. Místo aby ho vyhodila, rozhodla se ho dopéct „naruby" - s jablky na spodku a těstem navrch. Po upečení koláč obrátila a výsledek byl tak úspěšný, že se stal specialitou jejich hotelu. </p> <p>Koláč si získal oblibu mezi hosty hotelu, zejména mezi lovci, kteří do této oblasti jezdili za divokými kachnami. Postupně se proslavil po celé Francii. Ve 20. století ho zpopularizoval i slavný pařížský šéfkuchař Louis Vaudable z restaurace Maxim's, který si recept ze sester údajně „vypůjčil". </p> <p>Dnes je Tarte Tatin jedním z nejikoničtějších francouzských dezertů a má dokonce svou vlastní confrérie (bratrstvo), které pečuje o tradici jeho přípravy. <br /><b></b></p> <div> <div> <div>MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:</div> <div><a href="https://zena-in.cz/clanek/jablkovy-kolac-s-mandlovou-maslovou-drobenkou" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> Jablkový koláč s mandlovou máslovou drobenkou</a></div> </div> </div> <p><b>Ingredience: </b></p> <p>Jablka: </p> <ul> <li>6 jablek (ideálně Golden Delicious, Red Delicious nebo Jonagold) </li> <li>½ lžičky cejlonské mleté skořice </li> <li>kůru z ½ bio citronu </li> <li>1 PL citronové šťávy </li> <li>špetku soli <br /> <br />Karamelovo-máslová omáčka: </li> <li>100 g krupicového cukru </li> <li>zrníčka z ½ vanilkového lusku </li> <li>30 g vody </li> <li>40 g másla </li> </ul> <p><b>Těsto: </b></p> <ul> <li>300 g chlazeného máslového listového těsta </li> <li>hladkou mouku na poprášení </li> </ul> <p><b>K podávání: </b><br />Vanilkovou nebo ořechovou smetanovou zmrzlinu <br /> <br /><b>Postup: </b></p> <ol> <li>Připravte karamel. Nasypte cukr do misky, přidejte vanilková zrníčka a promněte prsty. Nechte máslo na pokojové teplotě. </li> <li>Očistěte a nakrájejte jablka. Omyjte je, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Dejte do mísy, přidejte skořici, citronovou kůru, šťávu a sůl. Promíchejte. </li> <li>Uvařte karamel. Do litinové nebo nerezové pánve nasypte cukr s vanilkou, zalijte vodou, zapněte střední stupeň a nechte rozpouštět. Až směs získá jantarovou barvu, vmíchejte máslo. Poté přidejte jablka a asi 10 minut je duste v omáčce. <br /> <br />Předehřejte troubu na 200 °C na horkovzduch. Přesuňte rošt do spodní třetiny trouby. </li> <li>Připravte těsto. Rozválejte ho na lehce pomoučené ploše a vykrájejte kolo o průměru cca 32 cm. </li> <li>Uspořádejte jablka. Stáhněte pánev z ohně a otočte jablka řeznou stranou směrem dolů – díky tomu bude horní strana koláče krásně vypouklá. </li> <li>Zakryjte jablka těstem. Položte těsto na pánev, okraje zasuňte stěrkou dovnitř. Přesuňte pánev do trouby. Pečte cca 28 minut. Pokud těsto začne zlátnout příliš brzy, přikryjte ho alobalem. Pečte dle pokynů na obalu listového těsta. </li> <li>Vyklopte koláč. </li> <li>Po upečení nechte koláč 3 minuty odpočinout, pak pánev překlopte na velký talíř. Opatrně! </li> </ol> <p>Servírujte teplý se zmrzlinou – nebo i studený jen tak. </p> <div> <div> <div>MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:</div> <div><a href="https://zena-in.cz/clanek/jablecny-kolac-z-krehkeho-masloveho-testa" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> Jablečný koláč z křehkého máslového těsta</a></div> </div> </div> <p><span> Zdroj receptu: se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz, @lubojatzky_couple. </span></p> <h3>Související články</h3><ul> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/letni-recept-na-gril-masove-koule-s-cervenou-repou" title="Letní recept na gril: Masové koule s červenou řepou" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Letní recept na gril: Masové koule s červenou řepou</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/letni-polevka-salmorejo-kremovejsi-bratr-gazpacha" title="Letní polévka Salmorejo - krémovější bratr gazpacha" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Letní polévka Salmorejo - krémovější bratr gazpacha</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/hot-dog-upecte-si-s-nami-domaci-housky" title="Hot dog - upečte si s námi domácí housky" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Hot dog - upečte si s námi domácí housky</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/cuketove-placicky-s-ovesnymi-vlockami-a-syrem" title="Cuketové placičky s ovesnými vločkami a sýrem" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Cuketové placičky s ovesnými vločkami a sýrem</a></li> <li><a href="https://zena-in.cz/clanek/olivove-bagetky-jako-zpekarny-dokonala-chut-stredomori-pro-kazde-grilovani" title="Olivové bagetky jako z pekárny – dokonalá chuť Středomoří pro každé grilování" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Olivové bagetky jako z pekárny – dokonalá chuť Středomoří pro každé grilování</a></li> </ul>