<div class="infobox infobox--levy"><strong>Svatomartinská husa</strong><br /> Mnohé rodiny si svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, neumí představit bez svatomartinské husy. Tento zvyk má nejspíš kořeny v legendě, že se Martin schovával v husníku, ale husy ho prozradily. Jiná legenda říká zase to, že husy na venkovském kázání svatého Martina tolik rušily, proto se teď pečou v den svátku svatého Martina jakoby za trest.<br /> Pečenou husu s knedlíkem a zelím doplňuje vývar zvaný kaldoun a také se peče svatomartinské pečivo - třeba plněné rohlíčky. </div> <p>Vyprodaná je také zbývající vykrmená drůbež, okolo tisíce kachen a jako doplněk i perličky, řekl farmář <strong>Josef Tříska</strong>. <em>„Co se týče zájmu, tak bych řekl, že je standardně dobrý. Jsme asi tři týdny vyprodaní. Těžíme z toho, že se nám zákazníci vracejí,“</em> sdělil Tříska. Pečínkových hus nabídla farma podobný počet jako loni. <em>„Drůbež dodáváme čerstvou, chlazenou. Musí být poražená v krátkém časovém úseku, tudíž kapacita jatek je omezená,“</em> uvedl.</p> <p>Husy farma prodává oškubané, vykuchané a chlazené. Váží kolem pěti kilogramů. Při drobném prodeji se za kilogram platí 260 korun. Porážky začaly v minulých dnech, vrcholit budou příští týden. Na farmě touto dobou vypomáhá okolo deseti lidí. <em>„Jsem vděčný, že se nám ta parta po roce vždycky sejde,“</em> zhodnotil Tříska. Na farmě se dá koupit i husí sádlo.</p> <p>Z hus se podle farmáře dá využít prakticky všechno, snad až na zobák. Peří berou firmy, které ho zpracovávají. O konce křídel stojí výrobci mašlovaček používaných v kuchyních například při maštění buchet. Vejce, jež zjara nejsou oplodněná, se prodávají vyfouknutá a vymytá na kraslice. Na zdobení jsou atraktivní, protože jsou větší, bílá a mají pevnou skořápku.</p> <h3>Husy chovají od roku 1974</h3> <p>V Rohozné je jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá také líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov patřil zemědělskému družstvu, teď funguje jako rodinná farma. Základní hejno teď čítá okolo patnácti set hus a houserů. Housat se na jaře vylíhlo 25 tisíc.</p> <p>Odchovaná housata farma prodává a část si nechává na výkrm. Pro housata jezdí i chovatelé, kteří se zaměřili jen na výkrm a prodej svatomartinských hus. Větších farem s líhnutím housat v Česku podle Třísky není mnoho. Rohoznou počítá mezi čtyři největší.</p> <p>Před čtyřmi lety přišla farma o chovné i vykrmené husy, protože se v chovu rozborem krve prokázala ptačí chřipka. Chov kontrolují veterináři. Letošní výsledky rozborů byly negativní.</p> <p></p> <p>Husy na Jihlavsku dále chová také rodinná farma v Kalhově, která na následující víkend chystá husí hody. Svatomartinská husa bude na menu i v mnoha jiných restauracích napříč krajem. Řada lidí si pak husu koupí v supermarketu.</p> <p>V jihočeském Byňově ja pak jediný šlechtitelský chov hus v Česku, který husy prodává za 140 korun za kilogram živé váhy. Po oškubání peří, odstranění vnitřností a dalších částí, které se nejí, zůstane přibližně padesát procent váhy masa. Stejnou cenu drží v Byňově několik posledních let a poptávka zůstává na stejné úrovni. <em>„Lidé si neberou většinou jen po jedné huse, ale berou si jich více. Není výjimkou, že si jich koupí třeba padesát,“</em> uvedla vedoucí střediska chovu drůbeže <strong>Naďa Hrvolová</strong>.</p>