Červená řepa je už po staletí považována za zdravou a léčivou potravinu. Například ve starověku byla užívána pro snížení tělesné teploty. Nutriční terapeutka Adda Bjarnadottir vysvětluje, že dnes jsou její účinky prozkoumané a je i nadále spojována s mnoha zdravotními přínosy.
Živiny v červené řepě Řepa nemusí být pouze červená, vyznačuje se i jinými barvami, například žlutou, bílou, růžovou nebo tmavě fialovou, z nichž každá má trochu jiné poměry živin. Červená řepa je především zdrojem folátu, železa, vitamínu C nebo draslíku . Díky mnoha bioaktivním látkám ovlivňuje řadu tělesných stavů. Toto jsou její největší přínosy:
i Zdroj fotografie: Depositphotos Srdce, cévy a krevní tlak Vysoký krevní tlak poškozuje cévy a srdce a je jedním z největších rizikových faktorů pro vznik srdečních onemocnění . Červená řepa má vysoký obsah anorganických dusičnanů, které se v těle přeměňují na dusitany . Oxid dusnatý způsobuje uvolnění a rozšíření cév. Tím může být mírně snížen krevní tlak a zvýšen průtok krve celým tělem, včetně mozku.
Činnost jater Obsažené antioxidanty, flavonoidy a další sloučeniny mají pozitivní vliv na regeneraci jater a stimulaci jejich funkce . Červená řepa tak podporuje přirozené detoxikační mechanismy těla a odbourávání škodlivých látek.
Zvýšení výkonnosti Již zmíněné dusičnany zvyšují činnost mitochondrií, buněčných organel odpovědných za produkci energie v buňkách . Zlepšuje se využití kyslíku – dochází ke snížení jeho spotřeby během fyzické aktivity, a tím se zlepšuje sportovní výkon.
i Zdroj fotografie: Pixabay – Protizánětlivé účinky Chronické záněty jsou spojeny s většinou současných onemocnění, jako jsou obezita nebo onemocnění srdce a cév . Červená řepa je zdrojem mnoha antioxidantů a betalainů, které podporují imunitní systém a mohou působit protizánětlivě.
Protinádorové účinky Protizánětlivé účinky úzce souvisí s protinádorovými. Stejné sloučeniny, které chrání tělesné buňky před zánětem, podporují také jejich regeneraci a mohou zpomalovat růst nádorových buněk.
Trávicí potíže Červená řepa je dobrým zdrojem důležité vlákniny, která pomáhá zlepšovat trávení. Nestravitelná vláknina slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie . Zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro zdravé trávení a vyprazdňování. Díky tomu lze předcházet zácpě a dalším zažívacím problémům.
i Zdroj fotografie: Depositphotos Anémie z nedostatku železa Bývá uváděno, že je červená řepa výborným zdrojem železa, které pomáhá předcházet a léčit chudokrevnost způsobenou jeho nedostatkem (existují i anémie z jiných příčin). Jedná se však o rostlinnou nehemovou formu železa, která se v těle hůře vstřebává . Jeho absorpci ještě snižují například kyselina fytová a šťavelová, vápník nebo některé polyfenoly. Aby bylo železo z červené řepy efektivně využito, neměli byste současně s ní konzumovat obiloviny, špenát, jádra, mléčné výrobky nebo kávu.
Vliv na menstruaci Železo napomáhá regeneraci červených krvinek, které jsou potřebné při ztrátě krve. Konzumace červené řepy a dalších potravin bohatých na železo mohou pomoci při menstruačních potížích vzniklých ze ztráty krve.
Zdravá pleť Obsažený folát a antioxidanty podporují regeneraci buněk a zpomalují stárnutí. Mohou zmírňovat vznik vrásek a kožní problémy.
i Zdroj fotografie: Freepik Nepříznivé účinky Červená řepa nemá téměř žádné vedlejší účinky a bývá dobře snášena. Potíže může způsobovat pouze osobám náchylným k tvorbě ledvinových kamenů, a to z důvodu obsahu oxalátů . V případě této predispozice ji konzumujte umírněně. Snad jediným vedlejším účinkem je možné zbarvení moče do růžové až červené barvy. Nejedná se ovšem o žádný zdravotní problém, v moči není přítomna krev.